• Både helikoptrar och flygplan har eleverna på Flygskolan lärt sig att hantera. Foto: Max Elofsson
  • Stockholmaren Joakim Lax kommer fortsätta att utbilda sig i Tyskland. Foto: Max Elofsson

Eleverna fick sin flygexamen

Under torsdagen hölls den årliga examen på Helikopterflottiljen i Malmslätt. Sammanlagt var det 33 elever som i år har färdigutbildats på Flygskolan till att köra stridsflygplan, transportflygplan, helikoptrar och även nio personer som är färdiga meteorologer.

– Det här är jätteroligt, definitivt den största dagen på året för oss, säger flygvapenchef Mats Helgesson.

En av alla elever som förra veckan avslutade sin tid på flygskolan är Joakim Lax från Stockholm. Hans känsla när han kliver ur helikoptern som han precis har flugit inför publiken på plats är overklig.

– Det här är en dag som jag har sett fram emot länge och det är lite overkligt att den äntligen är här nu, säger Joakim Lax.

Jubilarer på plats

Nu tänker han vara kvar i Sverige i ett halvår, sedan till sommaren kommer han flytta till Tyskland för fortsatt utbildning. Bland annat för att lära sig flyga under sämre väderförhållanden.

Under examensceremonin inledde Livgardets dragonmusikkör med musik. Därefter äntrade Mats Helgesson talarstolen för att gratulera samtliga blivande piloter och meteorologer. Dessutom fanns där även landshövdingen Elisabeth Nilsson och den före detta flygvapenchefen Sven-Olof ”Stril-Olle” Olson. Som vanligt hade den årskull som firar 25-årsjubileum av sin examen bjudits in till ceremonin.

Duktiga elever

Under Helgessons tal pratade han om årets avgångskull som ambitiösa och att de har stor kamratskapsanda. Allvar blandades med mer skämtsamma delar. Efteråt kom den sedvanliga utdelningen av flygarvingar som bevisar att de klarat av utbildningen.

– De har varit väldigt duktiga, de har blivit bra skolade här, säger Mats Helgesson.

Avslutningsvis flög några av flyglärarna på skolan både flygplan och helikoptrar inför publiken.