• Läraren Ewa Bäckelid står omringad av elever från sin klass. Foto: Max Elofsson
  • Johan Wahlgren är projektledare för bygget. Foto: Max Elofsson

Eleverna skapar sin skolgård

I måndags togs det första spadtaget för att skapa en mer jämställd skola i Skäggetorp. Elever och lärare på Skäggetorpsskolan har tillsammans med samhällsplanerarna på Urban Utveckling och Urbios landskapsarkitekter sett till att det blir av nu under veckan.

Skäggetorpsskolan ansökte om ekonomiskt stöd från Boverket under våren. Det innebär att de utvecklar jämställda offentliga miljöer. Projektet har döpts till Jämställd skolgård.

– Alla eleverna är delaktiga i projektet och hjälper till och jag har bara hört positiva ord från dem, säger Benjamin Imamovic, ungdomspedagog på Linköpings kommun.

Vill ta hand om det

Ewa Bäckelid är lärare för klass 9D på skolan och hon hyllar också eleverna inställning.

– De har sagt så mycket kloka saker som att "Om vi själva är delaktiga kommer vi att vilja ta hand om det också" till exempel och det är roligt att höra, säger hon.

En plan med fysiska förändringar utarbetades under vårterminen av de olika aktörerna tillsammans med eleverna. Nu får alltså Skäggetorpsskolans elever bland annat planera växter på den blivande skolgården.

Volleybollplan

Vad det gäller själva skolgården så har det innan i stort sett varit en tom gräsyta. Nu kommer skapas plaster som ungdomarna kan umgås på. Det blir alltså som ett par mindre rum utomhus skulle man kunna säga. Även en volleybollplan kommer att finnas så småningom.

Johan Wahlgren är projektledare för bygget.

– Det blir ett ordentligt tillskott som tidigare har saknats. Det har varit en lång process och det är kul att eleverna är delaktiga, säger Johan Wahlgren på Urban Utveckling.