• Elin Hofmeijer med de svenska halvblodet Mojjan. Elin läster till hästskötare på Naturbruksgymnasiet i Vreta och praktiserade tre veckor på en hästgård på Irland. Foto: Leif Larsson

Elin lärde sig om hästar på Irland

Praktik utomlands är en möjlighet för dem som går på naturbruksgymnasiet i Östergötland. Elin Hofmeijer var på en gård utanför staden Thurles på Irland i tre veckor. – Det var intressant att se hur man arbetar med hästar utomlands. Jag lärde mig mycket, konstaterar 19-åringen som snart slutfört sin treåriga utbildning på Vretagymnasiet utanför Linköping.

Naturbruksprogrammen har något som kallas Arbetsplatsförlagt Lärande, APL, totalt 15 veckor under de tre studieåren. Elin Hofmeijer, som läser till hästskötare, fick under sitt andra år chansen att åka till Irland. Gården hade både får och olika sorters hästar. Bland annat några av den klassiska irländska rasen connemara ponny.

– Jag började klockan sju på morgonen, mockade och tog ut en del hästar och tog in andra. Även en del får fick komma ut på morgonen och jag kollade även några dräktiga ston. De hade tävlingshästar till bland annat fälttävlan och jag var med om inridningen av dem, redogör Elin.

Hon ägnade sig även åt lite andra sysslor, som att städa, laga mat och hjälpa den elvaåriga dottern med läxor. På kvällen var det dags för skötsel av hästar och får igen.

– Jag blev lite chockad över hur mycket de jobbade på gården. Från sju på morgonen till elva på kvällen och de tog sällan pauser, påpekar Elin.

Annan syn på djur

Även synen på djuren, säkerhet och hur hästarna hanterades var annat som skilde Sverige och Irland åt. Ett exempel var när Elin första dagen på gården skulle leda en häst. Hon skulle hämta lämplig utrustning i ett förråd men det var låst och då fick hon beskedet att använda ett grimskaft, ett slags rep, i stället. Lite mer vanskligt än det svenska sättet.

– På gården såg man mer på djuren som produkter i ett företag. Och för dem gick det ju ut på att sälja hästar. I Sverige är vi lite försiktigare och går inte lika snabbt fram med hästar utan ser vad de orkar med. Men familjen var inte ovillig att ta till sig andras synpunkter.

– Jag delade med mig av tips från Sverige och de respekterade mina åsikter, poängterar Elin.

Jobbar gärna utomlands

Hon pekar på flera fördelar med att ha varit på en hästgård på Irland.

– Det bästa var att jag skaffat kontakter utomlands och det var också coolt att se ett nytt land. Jag kan tänka mig att jobba utomlands framöver och gärna hos familjen i Thurles. Det var en bra plats. Jag var nervös i början hur jag skulle klara engelska språket men det gick bra och jag tycker jag utvecklat mig i engelska, säger Elin.

Bra merit

För att komma i fråga för APL utomlands ska eleven ha skött sin skolgång. Ungefär 20 av 45 elever i varje årskull får chansen att se och lära i andra länder. Det hela är EU-finansierat.

– När man sedan söker jobb är det en merit att ha gjort praktik utomlands, tagit initiativ till det och visat att man klarat av det, påpekar Carina Lundgren, enhetschef på Häst på Vretagymnasiet. I Sverige gjorde Elin Hofmeijer APL i stall och på veterinärstation. Men det var tiden på Irland som var den häftigaste.

– Det var riktigt kul att få prova något annorlunda, tycker Stockholmstjejen som framöver möjligen blir kvar i Östergötland eller så kanske hon hamnar på den gröna ön i Atlanten.