• Jämfört med för fem år sedan har elpriset sänkts med 4 öre, så kanske kan man tända en lampa till med gott samvete. Foto: Julia Kimell

Elpriserna stiger – kan vara värt att binda elpriset

Vi har haft en period med rekordlåga elpriser, men snart väntas priset stiga mot mer normala nivåer. Det beror främst på att konsumtionen ökar vid sjunkande temperaturer och minskad nederbörd. Men sett över tid är prisen låga: drygt 4 öre lägre per kilowattimme än under samma period förra året.

Det här visar elbolaget Bixias rapport, som även jämfört samma period med motsvarande tid för fem år sedan. Och med ett sådant perspektiv har elpriset sjunkit med hela 8 öre.

– Temperaturerna började sjunka redan förra veckan, men påverkade då inte priserna i någon högre utsträckning eftersom vindkraften ökade. Den här veckan sjunker temperaturerna ytterligare samtidigt som den hydrologiska balansen försämras, vilket får till följd att priserna stiger ytterligare, säger Anders Engkvist, analytiker på Bixia.

Snöfri senhöst

Den hydrologiska balansen som har blivit resultatet av en relativt varm, regnig och blåsig höst har kunnat pressa elpriserna. Vattenmagasinen har gott om vatten men beståndet ser ut att försvagas framöver.

– Trots att priserna börjar normaliseras något är de ändå låga för årstiden. Samtidigt är vindkraften fortfarande stabil, vilket gynnar förutsättningarna för fortsatt stabila elpriser den närmsta tiden framåt, säger Anders Engkvist vidare.

Fast pris vintersäkrar

Med allt detta i grund rekommenderar Bixia ett rörligt elpris och man gör bedömningen att den rekommendationen kvarstår en relativt lång tid framöver.

– För hushåll som vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad finns också möjlighet att vintersäkra elpriset över vintern eller att binda elpriset i ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, tipsar Anders Engkvist avslutningsvis.