• Han har trivts bra med politiken men nu kliver Sverre Moum av. Foto: Helen Stenberg

Elva år räcker för Sverre

Nu slutar det moderata kommunalrådet Sverre Moum med politiken men att sluta arbeta verkar inte finnas på kartan.

Sverre Moums beslut att lämna politiken är lika oväntat som överraskande men han är inte någon person som gör saker på impuls eller överilat.

– Jag började med politik när jag var 58 år och sedan dess har det nu gått elva år. Vid 69 fyllda har jag rätt att plocka ut pension men jag gillar ju att arbeta och har andra saker att syssla med så inte kommer jag bli sittandes, berättar Sverre Moum då vi pratas vid precis då hans beslut blivit offentligt.

Vinden har vänt

– Jag tycker att jag uppnått en del saker och det bästa kanske är den förändring som blivit av hur Åtvidaberg och dess innevånare ser på sig själva. Förr så fick man ofta höra att men skämdes för att man kom från Åtvidaberg och att ingen vare sig ville bo eller arbeta här men nu har det verkligen svängt och när kommunen söker högre tjänstemän och chefer brukar det vara väldigt många sökanden, berättar Sverre Moum inte helt utan stolthet i rösten .

Sverre Moum är, både enligt honom själv och andra, en person som ger allt och det gäller också i politiken. Han tycker han gjort sitt och att andra nu får ta vid.

– Nästa år är det val och den person som partiet väljer som min efterträdare måste få tid på sig så jag tyckte att det var bäst och rätt tidpunkt att träda tillbaka nu, menar Sverre Moum vidare.Politiska broilers som börjar sin karriär i något ungdomsförbud och sedan trampar på enligt ett uppgjort mönster och ser politiken som en karriär och ett jobb de har inte Sverres gillande.

Tillföra politiken något

– Jag tycker att man ska komma in i politiken och tillföra något för att sedan gå ur och lämna plats till någon annan som har andra kompetenser och erfarenheter att erbjuda.

Att Sverre skulle bli syssloslös är inte direkt någon risk. Han har några skogsfasigheter som han jobbar med och just nu står dessa inför ett generationsskifte. Sedan har ju tidigare drivit olika företag och för närvarande hjälper han sina barn med deras företag och kommer med både goda råd och dåd.

Slutar vid rätt tidpunkt

Beslutet att lämna politiken togs i helgen och inte många vet om det förutom hans familj. Men han är övertygad om att hans beslut är rätt och att partiet har många i sina led som ska kunna axla hans mantel.

– Jag slutar vid nyår och då slutar jag med allt vad politik heter, säger kommunalrådet Sverre Moum med fasthet i rösten.