Emil firades med täljda gubbar på biblioteket

Astrid Lindgrens busunge Emil fyllde 50 år i torsdags. På stadsbiblioteket firades han med täljhörna, sagostund och målartävling. – Jag gillar Emil för hans bus, säger Albin Falk, som täljer en egen trägubbe.

Emil i Lönneberga, Smålands förgrömmade unge, har fascinerat och roat generationer av barn i 50 år. I torsdags uppmärksammades det i hela landet.

– Det har ju varit biblioteksväder idag med regn, så det har varit ganska mycket barn och föräldrar här, säger Tora von Eckardstein, bibliotekarieassistent på Linköpings bibliotek.

Hon hjälper barnen som vill tälja sig en typisk trägubbe och har sågat upp lagom stora block från en gipsrulle.

– Jag och min kompis skulle hit och låna böcker men hamnade här. Det går rätt bra, men det är trögt att tälja, säger Moa Hjort som tillsammans med Vera Siggesjö försöker tälja fram ett huvud ur ett gipsblock.

Albin Falk är här med sin moster Klara Kemmer. Han har läst lite Emil och tycker precis som sin moster att det är tur att de inte behöver bli inlåsta för att få tälja.

– Jag vet inte riktigt vad det ska bli för gubbe än. Det är svårare att tälja i gips än i trä, säger Albin Falk.

Emilböckerna är fortfarande väldigt lästa och historierna om hans hyss tillhör de mest lånade barnböckerna på biblioteket

– Jag tror att det som lockar är att Emil är spännande och att böckerna ger en insikt i en värld och kultur som inte längre finns. Sedan tror jag många barn känner igen sig i att man ibland får en snilleblixt som inte alla blir glada av, säger Tora von Eckardstein med ett skratt.