• Dottern Livia i mamma Emmas famn. Livia är klädd från topp till tå i Sköning. Dessutom är trycket på t-shirten Emmas egen design. Foto: Fanny Miles
  • Dottern Livia i mamma Emmas famn. Livia är klädd från topp till tå i Sköning. Dessutom är trycket på t-shirten Emmas egen design. Foto: Fanny Miles
  • Dottern Livia i mamma Emmas famn. Livia är klädd från topp till tå i Sköning. Trycket på t-shirten är dessutom Emmas egen design. Foto: Fanny Miles
  • I syrummet finns fyra symaskiner uppställda och på hyllorna ligger metervis med tyger. Foto: Fanny Miles
  • Utöver kläder syr Emma även kuddfodral, ekologiska sådana. Foto: Fanny Miles
  • tygerna som Emma använder sig av är noggrannt utvalda och i största möjliga mån är det ekologiska tyger. Foto: Fanny Miles

Emma klär sköna kids

Hos familjen Hektor är det full rulle. Tre små barn knatar trappa upp och trappa ner medan trådrullarna spinner varma på symaskinerna fyra. Emma Hektor är sömmerskan och designern bakom Sköning.

Här sys barnkläder med fokus på ekologiska material och milda färgtoner.

– Jag vill vara kreativ med händerna. Pysselintresse har jag alltid haft och både mamma och många vänner syr. Det inspirerade mig till att själv börja, säger Emma.

Syateljén - en vrå i hemmet

Radhuset i Berg börjar bli litet för familjen som numer består av fem medlemmar. Minstingen Livia är nyss fyllda ett år och i huset fattas ett rum.

– Jag har ett av sovrummen som syateljé så vi skulle behöva flytta till större, erkänner Emma. Fyra symaskiner står uppställda. Två overlockmaskiner med svart och vit tråd är alltid redo. På hyllorna ovanför ligger metervis med tyger i olika färger och former.

Ekologiskt är prio

Emmas eget märke Sköning består av mjuka barnkläder i ekologiska tyger i jordnära färger. Sköning uppstod ur Emsters Alster som var Emmas tidigare verksamhet. Hon vill renodla sig själv och ur det föddes företaget Sköning.

– Det är populärt men tröttsamt med butiker som har det så uppdelat vad gäller färg och storleksskillnad på killavdelning respektive tjejavdelning. Folk får naturligtvis klä sig hur de vill men jag vill inte hamna i ett fack med tjej- respektive killkläder. Min femåring är jättefin i rosa men han själv säger att det är en tjejfärg vilket är jättesynd. Jag vill sy kläder i framförallt ekologiskt material som passar alla, säger Emma övertygande.

Reklampelarna hemmavid

Företaget är purfärskt men erfarenheten stor. Barnen Hektor har fått bära Emmas egendesignade barnkläder länge.

– Det är roligt att kunna klä barnen som jag vill och jag blir tillfreds med att se dem i mina hemmasydda kläder. Dessutom blir de levande reklampelare, säger Emma och skrattar innan hon tar en klunk kaffe. Idag är det måndag. Det innebär företagsdag med Sköning. Resterande av veckans fyra dagar är det lärarjobbet i Ljungsbro som kallar.

– Jag kommer fortsätta sy länge, inte för att tjäna stora pengar utan för att det är så kul. Mitt lärarjobb är också en del av mig så det vill jag inte heller ge upp, säger hon allvarsamt.

Läraryrket i grunden

Emma bytte bokstaven d till n när hon flyttade från Vänerns Lidköping till Roxens Linköping. Universitetet var planen men i Östergötland blev hon kvar även efter examen.

– Jag träffade min man i den kör jag sjöng i. Dessutom är vi med i samma kyrka. Nu har vi familj och jag trivs bra här. Jag skulle aldrig vilja lämna de människor jag lärt känna i staden. Jag vill aldrig flytta, säger Emma och skakar på huvudet. Körsången lever vidare genom Mercy Gospel Choir som hon sjunger tillsammans med idag. Och visst blir det så att en och annan körkollega väljer Sköning till sina kids.

– Jag kom på namnet Sköning dels för att många jag känner kallat mina ungar för sköningar när de haft mina barnkläder på sig men också för att ordet personifierar de jag vill sy åt, säger Emma.

Populära kläder

Emma skapar egna mönster vad gäller mössor, byxor och tröjor. Kunderna för talan om vad som går hem och det är baggybyxorna som fallit många i smaken. Numer är även hennes kuddfodral populära inslag.

Egna mönstertryck

Nyligen köpte sig Emma en skrivare som kan göra tryck till exempelvis kläder.

– Det är jättekul med egna mönster. Jag ritar i datorn och sen trycks mönstret på plagget. Hur bra som helst, säger hon. Livia kryper över köksgolvet nyss hemkommen efter en promenad med sin pappa. Självklart är hon klädd i Sköning, från topp till tå. T-shirten bär dessutom ett av Emmas tryck. ”Oh happy days” står det och meningen rimmar bra med Livias glada uppsyn. Det är personliga, trendiga och sköna kläder signerade Emma Hektor.

– Jag behöver utlopp för min kreativitet och att sy håller mig produktiv och nyfiken. Dessutom är det roligt.