• Förut delade han kontoret med Magnus Johansson. Men sedan en tid är han ensam på rummet. Foto: Max Elofsson
  • Från spelare till chef. Saab Arena var hans arbetsplats som spelare och nu som general manager är han kvar i byggnaden. Foto: Max Elofsson

Emvalls bästa tid är kommen

1976 bildades Linköpings Hockey Club (LHC). Samma år föddes klubbens general manager Fredrik Emvall. Han har även ett förflutet som en av Linköpings mest inflytelserika spelare och har i dag sin tröja hissad i taket i Saab Arena. Nu närmar sig hockeysäsongen med stormsteg och Fredriks bästa tid på året startar.

Om mindre än två veckor spelar LHC premiären i SHL borta mot Luleå. Såhär dagarna innan säsongsstarten går general manager Fredrik Emvall på sitt kontor och analyserar och finslipar detaljer i laget. Detaljer som kan komma och bli viktiga för att Linköping ska bli ett lag att räkna med även i år.

– Vi har ju spelat några CHL- och träningsmatcher, och jag tycker vi har ett spännande lag men det är många andra lag som också ser bra ut. Om vi får den utveckling vi vill på spelarna så tycker jag att vi är ett lag som ska vara med och tampas om guldet, säger Fredrik Emvall.

Fredrik är född och uppvuxen utanför Växjö i Småland. 1992 inleddes hockeykarriären med division 2-spel i Tingsryd. En klubb han tillhörde i sju säsonger. Inför säsongen 99/00 fick han kontrakt med Linköping som för första gången hade kvalificerat sig till Elitserien (dåvarande SHL). Han berättar att han hade tänkt sig att bara stanna ett år och sedan flytta hem igen. Anledningen till det var för att han inte trodde att han själv skulle lyckas som spelare på den nivån, utan att det mer var ett tillfälle att få känna på hetluften lite grann.

LHC missade chansen ta hållas sig kvar i högsta serien och degraderades till Allsvenskan. Det sporrade Fredrik en del och gjorde att han gärna ville stanna kvar och få upp LHC i Elitserien igen. Sagt och gjort, och i Elitserien/SHL har LHC varit kvar sedan dess.

Han bor tillsammans med sin fru Ida och barnen Oscar, 10 och Wilma, 7 i Linköping. Familjen Emvalls fritid består till stor del av idrott. Barnen sysslar med fotboll, ishockey, konståkning och golf. Bland annat!

– Jag är stolt över min familj och det är dem som är prio 1. Jag ägnar mycket tid med dem och det är viktigt för mig.

Som spelare gjorde han elva raka säsonger i LHC mellan 1999 och 2010. Broskskador i ena knät satte dock stopp för en fortsatt karriär. På hans meritlista står att läsa två SM-finaler (2006 och 2007) och ett VM-guld från 2006. Och just det där SM-guldet är det ända han egentligen saknar.

– Jag hade gärna bytt bort VM-guldet mot ett SM-guld, säger Fredrik Emvall.

Rollen som general manager tog han över efter Johan Hemlin i oktober 2014. En vanlig dag när det inte är hockeysäsong beskriver han som mer kontorsjobb och förhandling om spelare. Under säsongen går jobbet mer ut på att analysera matcher, hålla kontakten med tränarna och försöka se hur saker och ting kan förbättras.

Ett stort intresse som hela familjen uppskattar är att resa. Oftast bär det av till varmare länder och ännu har han några platser han vill upptäcka, såsom Maldiverna eller Västindien.

Jobbet som general manager trivs Fredrik väldigt bra med och han väljer att inte blicka alltför långt framåt vad det gäller en fortsättning utan tar en säsong i taget.

– Jag trivs väldigt bra här och är tacksam över att få fortsätta jobba inom organisationen, avslutar Fredrik Emvall.

Fredrik Emvall

Ålder: 40

Familj: Fru och två barn

Antal säsonger i LHC: 11

Antal matcher med LHC: 642

Antal gjorda poäng i LHC: 186