• Det fylls på i hyllorna även av det alkoholfria. Foto: Stefan Hedström
  • Petter firar med ett eget bubbel. Foto: Stefan Hedström
  • Caroline Djärf på Systembolaget har mycket att berätta om drycker både med och utan alkolhol. Foto: Stefan Hedström

En alkoholfri student

Studentfesterna avlöser varandra men alla kanske inte vill dricka bubbel med alkohol i och därför har Systembolaget en rad alkoholfria alternativ.

Champagnefrukosten i Trädgårdsföreningen är en klassiker och för många en trevlig upplevelse. För andra kan den dock bli lite för mycket, men som tur är finns det alkoholfritt bubbel att skåla i för den som vill ha något mer festligt än Coca Cola, Pommac eller fruktsoda.

Stor efterfrågan

-Det finns en hel del olika alternativ, berättar Caroline Djärf som jobbar på Systembolaget i centrala Linköping. Hon fortsätter:

-Vi märker av en allt större efterfrågan på alkoholfria drycker av alla de slag. Just nu är det många som kommer in och har frågor om det alkoholfria sortimentet. Det kan vara föräldrar som kommer in och köper till sina barn men det kan lika gärna vara ungdomar som vill kunna festa men utan att bli påverkade. Det finns flera mousserade viner, både vita och några rosé som är väldigt bra, och som skulle kunna fungera på en champagnefrukost. Men även när vi kommer till andra drycker så finns det fullgoda alternativ.

Petters Prosecco

Systembolaget har de senaste åren satsat på att utöka sitt sortiment av alkoholfria drycker. En satsning som slagit väl ut och inneburit att man fått både nya kunder och att fler och fler upptäcker att det finns fullgoda ersättningar för den som vill undvika alkohol. Just den förste juni fick man in ett flertal nya drycker, bland annat ett alkolfritt proseccovin som den folkkäre rapparen Petter tagit fram för att fira sitt 15-års jubileum som artist. Enligt förhandsrapporter ska Petter ha lyckats mycket bra och dessutom så är han den enda svenska artisten som har gjort ett alkolholfritt vin.

jerry.prutz@linkopingsposten.se