• Josefin Linder med sin egen tävlingshäst Tussa. Foto: Tommy Pettersson
  • Josefin är utbildad hippolog, ridlärare och tränare. Foto: Tommy Pettersson
  • Josefine arbetar även som tränare och tränar elever upp tom Medelsvår dressyr. Foto: Tommy Pettersson

En avspänd tävling

Josefin Linder är ridskolechef i Åtvidaberg och hon är i färd med att plocka undan efter den tillställning man nyss genomfört när vi träffas på stallbacken.

Hon är med i en populär ridförening som har drygt 300 medlemmar vilket är bra för en så pass liten kommun som Åtvidaberg. Anläggningen som hon förestår har plats för 37 hästar och det innebär full täckning i stallet.

Goda råd från domaren

I lördags var det ett 20-tal ryttare på plats på för att, under lättsamma former, tävla och visa upp sig och sin häst samt att känna på hur det är att tävla inför domare och publik. Att öva på att tävla kan ha sina poänger både för den mer vane dressyrryttaren men även för den som har lite mindre erfarenhet.

– Just begreppet ”Pay ´n ride” har nog lånats från golfen där ”Pay ´n play” är ett vanligt begrepp, berättar Josefin Linder och fortsätter.

– Många och då menar jag även rutinerade tävlingsryttare, vill kunna visa upp sig men utan den press en riktig tävling innebär. Här har vi inga krav på klädsel och det är ingen som vinner även om det finns en domare på plats så handlar det mera om att ge feedback och goda råd till ryttaren. Det hela blir ganska avspänt och utan krav på resultat vilket är meningen med hela upplägget. Många yngre ryttare kanske inte har så mycket vana att tävla och då är det här sätter bra för att skaffa sig just tävlingsvana, eller så är man lite mera van men har en häst som kanske är ny i tävlingssammanhang och då är det här ett bra sätt att göra hästen mera van att tävla.

Josefin Lander berättar vidare att den tävling som skulle varit helgen 3:e och 4: maj är inställd då man inte fått så många deltagare som önskat och istället har man ersatt den med en ”Pay n´jump” nu i lördags.