• Philip Kullgren med en flaska bira från bruket. Foto: Patrik Ekström

En bärs från bruket

Philip Kullgren, mest känd som skådespelare och komiker, från Åtvidaberg är något av en mångsysslare som alltid har något på gång. Nu har han startat upp Åtvidabergs bryggeri som varit nedlagt sedan 1957. Målet är att producera bra, närproducerad öl till Åtvidabergsborna.
Åtvidaberg hade som så många andra mindre orter med självaktning ett bryggeri. Uppgifter gör gällande att det under 1800-talts slut fanns inte mindre än tre hundra mindre bryggerier vilket bör innebära att vissa orter hade fler än ett. Åtvidabergs bryggeri startades 1895 och lades sedan ner 1957 men nu startar Philip Kullgren och Otto Klahr upp det igen för att kunna brygga öl i första hand för Åtvidabergarna.

Från äpplemust till öl


– Just nu saknas det bara ett papper från Skatteverket och sedan kan vi köra fullt ut, säger Philip Kullgren när vi ses i hans bostad på Adelsnäs egendom. Här är det så vackert, stilla och stilfullt att man skulle kunna ägna resten av texten bara åt att beskriva den men nu var det om öl detta skulle handla så vi låter Philip prata vidare.
– Jag har ju tidigare gjort äppelmust och även cider så steget var inte så långt bort när det kommer till att brygga öl. Dock är det min kollega Otto Klahr som är den som kan. Han var tidigare en mycket duktig hemmabryggare och det är han och jag som står bakom Åtvidabergs bryggeri. Min del kanske kommer mest att handla om marknadsföring och sälj samt att komma med idéer men själv klart är jag med och brygger, säger Philip och lägger en öl på kylning för, som han säger, ni kan ju inte skriva om vår öl utan att ha smakat på den.

Lokalodlade råvaror


– Vi kommer nu att brygga ett öl där alla ingredienser kommer härifrån. Vi har plockat en del humle och det kommer att bli mera. Vi har beställt hundra kilo vete och hundra kilo korn, ekologiskt så klart, från Adelsnäs odlingar. Detta kommer självklart att bli ett riktigt Åtvidabergsöl. Något vi inte kommer att kunna göra året runt men saluföra efter säsong, som han uttrycker det. Vi pratar vidare om nystarten av bryggeriet och är rörande överrens om att man kan göra så mycket mera än öl. Cider är en sak, läsk en annan.

Åtvidscola


– Tänk dig att kunna göra läsk med smak av rabarber eller kanske en ”Åtvidscola”, funderar Philip Kullgren vidare. Äpplemust har han redan gjort och det kommer nog mer av den varan under hösten. Cider har han provat att göra och det blir än mer torr variant av denna och i stil med hur den smakar i Frankrike eller England.
– Men nu är det vår öl som är mest aktuellt och så fort vi fått klara papper från Skatteverket så kommer vi igång att brygga och sedan kan man smaka vår öl på restaurangerna i Åtvidaberg, avslutar Philip Kullgren