• Lars gillar mjölk men i glaset är det latte. Foto: Tommy Pettersson

En blå och rytmisk konstnär

Han är en av länets mest kända konstnärer men även musiker i, bland annat  omtalde Flowers must die,  han älskar rock och jazz och pappa Gunnar tog med honom på en konsert med Rolling Stones i början på 60-talet. Lars Hoffsten är nästa Linköpingsprofil att svara på 20 mer eller mindre genomtänkta frågor.

1. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

– Vet du att jag just funderat en del på just denna fråga. Seymour Hoffman har jag alltid gillat. Han brukar med små medel göra storartade rolltolkningar.

2. Om du vann tio miljoner här och nu, vad skulle du köpa då?

– Först hade jag köpt första utgåvan av Velvet Undergrounds debutplatta. Den kostar runt 5 000 kronor och jag har inte den. Sedan hade jag startat ett skivbolag. Det skulle vara väldigt rolig att jobba med.

3. Vad är den viktigaste frågan i det kommande riksdagsvalet?

– Jag tycker att Gudrun och FI har en poäng när de säger att det måste bli slut på all typ av intolerans och diskriminering. Tar vi inte tag i det så kommer det nog gå åt helvete är jag rädd.

4. När grät du senast?

– Oj, det var nog ett tag sedan. När jag såg Al Green i Memphis för ett år sedan tror jag att jag grät av glädje i två timmar. Men då handlar det ju om glädjetårar.

5. Vad skrattar du åt?

– Jag har ganska sjuk och absurd humor. Eftersom jag är född 1954 så har jag även garvat mycket åt Hasse och Tage som jag tycker är mycket roliga. Men just i dag så upptäckte jag en holländsk komiker som var helt galen så det finns mycket att skratta åt som tur är.

6. Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få möta alla kreativa människor. På det sättet är jag en mycket privilegierad människa.

7. Finns Gud?

– Jag börjar tvivla på det. Har nog tappat bort min barnatro måste jag erkänna.

8. Har du någon favoritkonstnär?

– Det är många det. Francis Beacon, Rembrandt, Davinci och inte minst 1300-tals konstnären Giotto som man kan säga var den första modernisten och sedan Marcel Duchamp för böveln, honom får vi inte glömma bort.

9. Vart finns de största bristerna i vårt samhälle?

– Bristen på kultur. Jag tror att ett samhälle har nytta av konstupplevelser i form av bilder, musik och annat. Det gör samhället rikare. Det är en skam att Jan Björklund tog bort bildämnet i skolan och att de estetiska programmen blir allt färre. Jag tror att kultur i alla former skapar ett bättre samhälle.

10. Vad för musik växte du upp med?

– Rock och jazz. Började lyssna på rock 1961 och fick en ep med Beatles 1962. Man kan väl säga att jag gick från ”Rövarna i Kamomilla stad” stad till Elvis på något år bara. Såg även Rollings Stones med pappa Gunnar tidigt på 60-talet.

11. Har du någon dold talang?

– Jag har ett enormt bra minne för siffror.

12. Har du någon favoritfärg?

– Blått. Det finns väldigt många fina nyanser av blått.

13. Vad äter du till frukost?

– Två kokta ägg, en rostad macka med salami.

14. Vilken låt skulle du vilja att man spelade på din begravning?

– Något med John Coltrane måste det bli och sedan Son Houses ”Dead Letter Blues” och något med Jimi Hendrix som jag älskar.

15. Hur tror du folk uppfattar dig?

– Min konstprofessor i Polen sa att det såg ut som om jag skulle kunna mörda någon och jag vet att jag skrämmer skiten ur folk som träffar mig första gången. Men jag är i själva verket både snäll och lite mesig. Mina elever på Lunnevad brukar säga att de var livrädda för mig när det sökte in på skolan.

16. vad har du för favoritdryck?

– Mjölk. Det kan jag dricka flera liter av varje dag.

17. Vem är världens bästa trummis?

– Det måste ju vara Elvin Jones som spelade med John Coltrane under många år.

18. Vad läser du?

– Just nu tar musiken så mycket tid att jag tyvärr inte hinner läsa så mycket annars gillar jag biografier rätt mycket och då mest om olika musiker och konstnärer.

19. Om du inte blivit konstnär vad hade du ägnat dig åt då?

– Kanske någon form av tempo eller ackordsarbete. Trädgårdsmästare lockar mig lite också.

20. Vilken fråga skulle de helst velat ha?

– Något om att vi måste ha kortare arbetstid.

Lars i korthet:

Namn: Lars Hoffsten

Yrke: Konstnär, lärare på Lunnevad

Familj: Fru, två döttrar.

Spelar: Trummor

Håller på: Jag har gått ifrån det där med att hålla på ett lag. Jag håller på de som är bäst helt enkelt.