• Roffe Wikström, blueskung. Foto: Pressbild

En blueskung kommer tillbaka

Julen kommer tidigt till Linköping. I alla fall om man gillar blues då Roffe Wikström återvänder för att spela på The Crypt. Roffe var en av dem som började sjunga blues på svenska under proggvågen.

Han gjort låtar som "Jävla måndag" och "Jag börjar dagen med en starköl" men även känsliga tolkningar av Nils Ferlins dikter. Roffe Wikström startade sin karriär som bluesgitarrist redan i början av 60-talet.

1975

Sedan första albumet gavs ut 1975 så har över 25 album under eget namn tillkommit. Om man därtill lägger åtskilliga samarbeten, uppåt 4000 konserter samt faktumet att Roffe är enda svenska artist som tagits upp i högt ansedda Virgin’s Blues Encyclopedia, så är det lätt att förstå varför Roffe Wikström av många anses vara "Sveriges Blueskung". Artistens långa och inflytelserika karriär ledde i fjol till att Roffe Wikström blev en välförtjänt mottagare av Cornelis Vreeswijk-stipendiet 2015.

Tommy spelar bas

Han har ofta besökt Linköping och publiken sluter alltid upp. Senast han besökte Linköping var i oktober 2015 och nu återkommer och hans band, Tommy Cassemar på bas, Max Lorentz på keyboard och Peter Korhonen på trummor.