• Johan Tillmar och Per Vide, från Riksbyggen, presenterade ett framtida bostadsprojekt med den mest moderna tekniken. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingstjejen Ulrika Blom var på plats med en "mini-version" av sin Tanneforsbutik Reminded Vintage. Foto: Dennis Petersson
  • Lina Johansson, butiksansvarig vid Linköpings Trädgårdshandel, visade upp butikens sortiment under helgen. Foto: Dennis Petersson
  • Isen i Saab Arena byttes ut mot en labyrint av montrar. Foto: Dennis Petersson
  • Vännerna Karin Holmstedt och Tommy Jansson var på plats med deras respektive söner Freddie och Anton. Foto: Dennis Petersson
  • Projektledaren Catarina Svensson är nöjd över det utbud som kunde presenteras på årets Bomässa. Foto: Dennis Petersson

En bomässa som hade allt

Inredning, trädgård, husleverantörer och mäklare, på Bomässan fanns allt, speciellt för de renoveringssugna. Efter omfattande förberedelser rivstartade årets upplaga under fredagen, när 113 utställare stod redo i, och utanför, Saab Arena. Sedan flög en händelserik helg förbi med mängder av aktiviteter. "Det här är belöningen", säger projektledaren Catarina Svensson.

Pulsen var hög, stämningen spänd och checklistan lång. När vår tidning besökte Bomässan i Linköping i fredags var det alldeles strax dags för portarna att öppnas till en intensiv och givande helg. 113 företag och utställare fixade de allra sista, men ack så viktiga, detaljerna på sina montrar, och arrangörerna, de kunde äntligen avsluta de omfattande förberedelserna inför årets upplaga.

– Det är ju det här som är belöningen, att man får komma hit och träffa alla utställare som är på gott humör och taggade inför helgen. Då känner man att vi verkligen är på gång. Nu ska jag bara njuta, sa projektledaren Catarina Svensson.

Mest besökare

Det är mässarrangörerna Compass Fairs som ligger bakom helgens lyckade satsning. På 18 olika orter gör Bomässan entré varje år, och företag får därmed chans att nå ut till nya och värdefulla kunder. På många platser börjar arrangemanget bli en väletablerad tradition, och Linköpingsupplagan är en av de mest välbesökta runt om i hela landet, så även i år.

– Den här gången var det väldigt många branscher representerade, allt från inredning och trädgård till isolering och fönster, så vi kände verkligen att vi kunde erbjuda en jättestor offert till de besökare som kom hit och var i renoveringstankar. Vi vill ju erbjuda allt under ett tak, det ska vara som ett litet smörgåsbord när man kommer hit.

Inredningsbutik

... och visst var det så. Här fanns allt, och en av alla utställare var Linköpingstjejen Ulrika Blom, som var på plats med en "mini-version" av sin Tanneforsbutik Reminded Vintage.

– Jag blev sugen på att vara med vid en mässa, och när det var så nära kändes det extra roligt. Det är ju många som kommer hit, så då känns det som att det är rätt ställe att synas på, säger hon.

Grönt Boende

I sitt företag köper hon in möbler och inredningsdetaljer som har skapats av återanvänt material, och allt hon säljer ska ha ett hållbarhetstänk. Därför passade hon extra bra in vid årets upplaga av Bomässan då temat för helgen var "Grönt Boende".

Modern teknik

Ett annat axplock ur den stora hallen av montrar var företaget Riksbyggen, som med den allra nyaste tekniken presenterade ett framtida bostadsprojekt beläget i stadsdelen Ramshäll, i hörnet av Lasarettsgatan och Rosengatan. Här ska 35 lägenheter byggas, hösten år 2018 ska de stå klara.

– Vi har länge arbetat med 3D-visualiseringar och har inför det här året valt att ta steget till virtual reality. Det ger en häftig rumskänsla där du kan titta på alla detaljer. Du kan till och med gå fram till fönstret och titta ut på Folkungavallen på andra sidan gatan, säger Johan Vide, marknads- och säljansvarig på Riksbyggen, och visar hur de moderna glasögonen fungerar.

"Kontakter"

 Under den gångna helgen var även dragplåstren, från tv-programmet Bygglov, Matte Karlsson och Willy Björkman på plats för att ge sina allra bästa renoveringstips till besökarna. En av alla de personer som tog chansen att besöka årets Bomässa var Linköpingsbon Tommy Jansson.

– Jag har precis flyttat in i hus, så listan är lång på saker som behöver göras, så det här är ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter. Det var första gången för mig här på Bomässan, men det var ett jättebra arrangemang, säger han.