• Resandefolket Romanos Stig-Ove Lundahl. Foto: Stefan Hedström
  • Jan Johansson får stipendium. Foto: Stefan Hedström
  • Stipendiater och politiker samlade. Foto: Stefan Hedström

En dag fylld av hjältar

2013 år stipendium för mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbete tilldelas en person och en förening. Stipendierna gavs ut igår.

– Det är något av kommunens svåraste uppgifterna att välja ut, men det är också något av det viktigaste, Paul Lindvall (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Flyktingar

Personen som fick stipendium är Linköpingsprofilen Jan Johansson, diakon i Svenska kyrkan Linköping.

- Jag blev verkligen förvånad att jag fick det, då mitt sätt att gömma flyktingar kan ses som kontroversiellt, så jag beundrar kommunens mod, säger Jan Johansson.

Stipendiet motiveras med hans vilja att hela tiden söka nya vägar, ibland utanför de brukliga och avslutas med att Jan personifierar medmänsklighet.

Stolta romer

Resandefolket är en av Sveriges fem nationella minoriteter, som utsatts svårt både runt om i världen, men inte att förglömma Sverige och Linköping. Romano resande har klivit ut ur undanskymdheten och visar modigt upp sin långa historia med stolthet.

– Resandefolket Romano försöker vara en länk mellan det sociala som skola med mera. Vi försöker hela tiden synas med vår kultur som till exempel i utställningar och konserter, berättar Stig-Ove Lundahl, ordföranden.

Arash Sharafadin

Nytt för i år, är ett hedersomnämnande som tilldelades Arash Sharafadin postumt. Han arbetade som ungdomssamordnare för kommunen innan han gick bort. Han fick sitt hedersomnämnande, då han hade brutit upp med sitt kriminella förflutna, för att istället hjälpa ungdomar på glid.