• Rakel Gustafsson driver konferensanläggningen Himmelsby Gårdshotell utanför Mantorp och är en entreprenör ända ut i fingerspetsarna. Foto: Dennis Petersson
  • Rakel Gustafsson driver konferensanläggningen Himmelsby Gårdshotell utanför Mantorp och är en entreprenör ända ut i fingerspetsarna. Foto: Dennis Petersson
  • Verksamheten har vuxit blixtsnabbt på sju år och nu planeras en tillbyggnation på 2 000 kvadratmeter. Foto: Dennis Petersson

En entreprenör ända ut i fingerspetsarna

Jantelagen står inte högt i kurs hos Rakel Gustafsson. Hon tänker större, tror på sig själv och ser en möjlighet i allt det andra blundar för. På sju år har hon skapat en av Sveriges populäraste konferensanläggningar, Himmelsby Gårdshotell, med ett unikt upplägg och en strävan efter perfektion. Hon är den fullfjädrade företagaren, men karriärvalet har inte alltid varit självklart. – Jag skulle ha lyssnat på min far direkt, säger entreprenören.

Om det fanns en definition på vad en entreprenör egentligen är så skulle Rakel Gustafsson säkert vara typexemplet. Hon är målmedveten, orädd och noggrann, startade sitt första företag som 18-åring och har sin far som inspirerande förebild. Trots det gjorde hon ett helt annat karriärval som 20-åring, hon gick nämligen i sin moders fotspår. 

– Min pappa har sagt, ända sedan jag var liten, att jag skulle läsa affärer. Sedan den dag jag kunde gå själv har jag sålt saker, allt från blommor till psoriasismärken och jultidningar. Allt som gick att sälja sålde jag helt enkelt, och det såg min far, så han tyckte att vården inte var något för mig, men trots det tog jag steget och pluggade till sjuksköterska, säger Rakel Gustafsson och fortsätter: 

– Jag skulle ha lyssnat på honom direkt, men samtidigt har jag haft väldigt stor nytta av min utbildning även som företagare.

Flyttade till USA

Hon föddes i Örnsköldsvik år 1968, men när Rakel Gustafsson var sex år gammal packade familjen ihop sina väskor, tog flyget över Atlanten och bosatte sig i USA och delstaten Kalifornien. Hennes far startade en bilfirma och modern fick jobb på det närmaste sjukhuset samtidigt som de tre syskonen snabbt integrerades i det amerikanska skolväsendet. Därefter följde tre år som den nuvarande Mantorpbon tror har spelat en stor roll i hennes efterföljande livsval.

– I efterhand har jag märkt att åren i USA har påverkat mig ganska mycket, att jag har fått se att det här svenska sättet att leva och se på saker inte på något sätt är allsmäktigt. Amerikanarna tänker större, för dem är allt möjligt och de är duktiga på att uppmuntra, men i Sverige är det helt tvärtom. Här råder jantelagen, vi trycker ner varandra och man ska inte tro man är något, det gillar inte jag, säger den framgångsrika entreprenören.

Karriären tog annan riktning

Som tonåring återvände hon till USA två gånger, och vid det andra tillfället startade hon som 18-åring upp sitt första företag. Väl hemma i Sverige igen ändrades kursen totalt, och flyttlasset gick till Östergötland. Av en slump hittade hon en förlegad jobbannons som fångade hennes uppmärksamhet, "Skänninge Missionskyrka söker ungdomsledare". Hon gjorde en chansning, fick jobbet och flyttade hemifrån. Därigenom träffade hon sedan sin blivande man, påbörjade studierna vid Linköpings Universitet och blev anställd på Motala sjukhus, men av flera anledningar tog karriären en helt annan väg.

– Hela min släkt på pappas sida är företagare, hela bunten, så jag är ju uppväxt med friheten att välja själv. När jag jobbade inom vården var jag väldigt bunden vid schemat, och jag ville helt enkelt inte att någon annan skulle bestämma när jag skulle vara ledig, så jag sa upp mig och startade ett eget importföretag, säger Rakel Gustafsson och fortsätter:

– Vi sålde leksaker och presentartiklar till över 1 000 butiker runt om i Sverige, och jag hade över 1 000 produkter, så det var en ganska omfattande ruljans. När man är entreprenör så gillar man inte när man kan någonting, när det inte går att utveckla mer. Så efter 15 år kände jag att jag var tvungen att göra något annat.

Lusläste bokslut

Med en tom lokal på 800 kvadratmeter, belägen vid bostaden utanför Mantorp, tog hon vara på sitt fritidsintresse, nämligen spaanläggningar. Hon lusläste andra företags bokslut för att få en uppfattning kring branschens utveckling och potential, köpte in ett 30-tal sängar och öppnade upp portarna till sin nya konferensanläggning, något som kom att vara ett lyckat drag.

– Det jag saknade under hela tiden då jag drev min importfirma var att jag inte hade någon unik produkt, men om jag byggde upp en spaanläggning skulle jag ju få det, så den tanken lockade mig. När jag väl startade sa det smack på en gång, det var som att hitta exakt rätt, säger hon och fortsätter:

–  Det som gör det här konceptet så intressant är att det är en anläggning mitt ute på landet, du har vacker vy runt dig och en unik miljö invändigt, samtidigt som konferensdeltagarna inte kan ta sig någonstans. Kryddar man det med världens bästa mat, övernattningsmöjligheter och en spaanläggning som har allt, så blir det helt enkelt fantastiskt.

Något stort på gång

Tack vare närheten till E4:an och Rakel Gustafssons ständiga driv efter perfektion har verksamheten vuxit blixtsnabbt på sina ynka sju år. Idag omfattar anläggningen 30 anställningar och omsätter cirka 15 miljoner kronor varje år, dessutom planeras en tillbyggnation på 2 000 kvadratmeter under våren. Man kan säga att Mantorpsföretagaren har något stort på gång.

– När det här projektet blir klart, och jag kan gå ut med vad vi kommer att göra, så måste vi bygga parkeringar på hela gärdet utanför. Då kommer hela Sverige att veta var Himmelsby Gårdshotell ligger, säger Rakel Gustafsson och fortsätter:

– Jag kan tyvärr inte ge någon ledtråd, då det är så extremt hemligt, men det är extremt stort, så det ska bli jättekul.

Betydelsefull barndom

Vad är det då som har gjort att 48-åringen lyckats som företagare? Enligt henne själv finns svaret långt tillbaka i tiden.

– Jag hade en pappa som var företagare och hade en unik förmåga att hela tiden lyfta. Han uppmuntrade allt jag tog mig för och boostade mig varje dag under 20 år. "Du kan bli vad du vill, låt ingen trycka ner dig, bara kör", sa han, och det är nog mycket tack vare det jag har den här självsäkerheten och tron om att jag besitter kapaciteten att reda ut situationen vad som än händer, avslutar entreprenören.

Rakel Gustafsson

Ålder: 48

Kommer ifrån: Örnsköldsvik

Bor: Himmelsby utanför Mantorp

Familj: Maken Lars-Göran och barnen Maria, Sara, Rebecca och Isak

Intressen: Familjen, naturen och fiske