• Designduon Sofia Bengtson och Maria Broberg är skaparna bakom det kreativa och färgglada märket RioRio. Foto: Fanny Miles
  • Maria och Sofia är RioRio som skapar en glad och mönstrad värld full av användningsbara inredningsartiklar i textil och papper.
  • RioRio delar sin kreativa yta med ett designpar till samt ännu en designer. Tillsammans inspirerar de varandra på arbetsplatsen på en liten bakgata i Linköping.
  • Anteckningsböcker, pysselark och tejprullar. Allt får plats på den lilla kontorsytan.
  • Maria plockar försiktigt ner babypläden som de skapade i textil.
  • Compact working - På några få kvadrat tar idéerna och skapelserna plats.

En färgglad designduo

På en liten bakgata i Linköping, bland mönster och färg, sitter Sofia Bengtson och Maria Broberg som tillsammans bildar designduon RioRio. Kontorets kvadratmetrar må vara få men kreativiteten, den får gott om utrymme. I blott ett år har deras formgivningsföretag haft en plats på jorden och levererat inredningsartiklar i textil och papper.

Påhittigheten och skaparglädjen har de båda varit i besittning av sedan barnsben.

– Jag kan inte minnas att jag inte skulle ha gillat att pyssla. Det är svårt att sätta fingret på just varför det är så kul att skapa något men skulle jag tänka bort den biten av mitt liv upplever jag att det känns tomt. Det hör liksom hemma hos mig, säger Sofia. Duon träffades på kandidatprogrammet för slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet. Redan under andra året drog ett samarbete igång.

– Vi båda gillar papper, tryck och textil och upptäckte att våra visioner låg väldigt nära varandras. Under sista året på utbildningen gjorde vi alla våra projekt tillsammans så egentligen var det redan då som RioRio bildades, säger Maria medan Sofia nickar instämmande.

Idéspruta och realist

Det är två ödmjuka vänner som slog sin yrkesframtid samman. De läser av varandra väl och beskriver att anledningen till att de funkar så bra tillsammans är för att den enes svaghet är den andres styrka.

– Vi kompletterar varandra. Sofia kommer med otroligt många idéer hela tiden, förklarar Maria innan Sofia sticker emellan:

– Ja, och Maria sållar bland idéerna, säger hon och skrattar.

– Dessutom är Maria väldigt noggrann på de små detaljerna, lägger hon till.

Fem på liten yta

Kontorets miljö utstrålar konstnärskap och fantasi. Gatan utanför är täckt av gammal gatusten och runt hörnet framträder Domkyrkans torn. Sofia och Maria har inlogerat sitt kontor i en ljus tvårummare. Längs den ena väggen står ett avlångt skrivbord med två datorer på. Ovanför hänger hyllor fulla med både material och färdiga produkter, och så designböcker för inspirationen. Andra delen av rummet är avskärmad med ett tunt tyg. På andra sidan tyget väntar ytan på att ännu en designer ska flytta in. I kontorets enda rum finns ytterligare två datorer för designduon Twenty-eight days into september.

– Vi delar vår yta rätt bra. Dessutom är vi alla sällan här samtidigt men när vi är det så är det ganska trevligt att ta en fikarast tillsammans och bolla idéer, säger Sofia lättsamt.

En värld av papper

Det senaste året har flutit på bra för designparet. Pysselark, anteckningsböcker, tejprullar, ”vik din egen ask” och plädar har alla fått en plats på inredningsmarknaden.

– Vi har haft enorm tur. Många av våra grejer har synts i inredningstidningar och butiker i både Sverige och Europa har köpt in våra produkter, framhåller Maria. Papper har hittills varit det huvudsakliga materialet men efter att de designat en babypläd i textil utvidgades drömmarna om att skapa desto mer i textil.

– Papper är otroligt användningsbart och därför väldigt kul att arbeta med men textil är mer rejält. Vi vill utveckla fler produkter i det materialet men kommer för den skull inte att sluta med papper, poängterar Sofia.

Verklighetsförankrade men kreativa

För ett år sedan blev RioRio uttagna att delta under Formexmässans avdelning Young designers. Hedrande förstås och ännu mer hedrande är att de blivit uttagna även detta år.

– Mönster är vanligt att arbeta med idag men däremot är papper inte så vanligt. Det bidrar nog till att vi blir ett roligt inslag, säger Maria. Formex är Nordens största mässa för design och inredning och har stort inflytande på kommande inredningstrender. Inköpare, designers och formgivare möts i verklighetens sociala media utan tangentbord och skärmar, bara ren design. Det finns stora ambitioner hos de båda formgivarna. Ambitioner som ändå är jordnära och därför verkar realistiska.

– Vi håller det proffsigt även om vi är ett litet företag. Tanken är att alltid kunna leverera ett helt koncept, från idéstadie till hur produkten kommer att produceras. Vårt varumärke ska förespråka glädje, färg och mönster och vi vill hålla produktionen inom Sverige. Det kanske låter tråkigt men vi försöker att alltid vara förankrade i verkligheten. En del av kreativiteten för oss ligger i att fundera på varje detalj i processen, säger Sofia. Det är lätt att övertygas. Självklart kommer namnet RioRio att klinga bekant runtom i världen, ge det ett par år bara.

 

Citatförslag: ”Vi har alltid gillat papper och tryck. Det är ett oerhört användningsbart material”

 

Faktaruta: RioRio

Namn: Sofia Bengtson och Maria Broberg.

Ålder: 28 år samt 27 år.

Familj: Varsin sambo och Maria har även en kanin.

Född: Sofia i Linköping och Maria från Askersund.

Bor: I Linköping

Intressen utöver företaget: Sofia dansar Lindyhop och Maria ska lära sig segla till sommaren.

Designers som inspirerar: I nuläget pratar vi mycket om Elisabeth Dunker och Donna Wilson.

Varför namnet RioRio?: Vi ville att namnet skulle återspegla vår formgivning samt att vi är en duo. Glatt, fart och fläkt och då passade RioRio.