• Second hand-butik och café - allt i ett. Foto: Fanny Miles
  • Många använder caféet som en mötesplats. varje dag är här liv och rörelse. Foto: Fanny Miles
  • Eva Hellberg är verksamhetsansvarig för Ljungsbro second hand och café.

En fika bland minnen

Mitt i Ljungsbro finns en samlingsplats där andras minnen kan skapa nya minnen. I centrum ligger Ljungsbro second hand och café. Här har Eva Hellberg arbetat som verksamhetsledare sedan sommaren 2014.

Klockan är mitt på dagen och redan hörs förtroliga samtal och kluckande skratt från cafédelen.

Eva är van vid att caféet är fullt av röster även på vardagsförmiddagarna.

– Vi har några stammisar som kommer varje dag. Många använder caféet som en mötesplats, säger hon.

40 år med ekonomi

Butiken och caféet öppnade i januari 2014, då i Stadsmissionens regi. I dag är det Svenska kyrkan som står bakom ägandeskapet. Eva halkade in i verksamheten på ett bananskal.

– I 40 år har jag arbetat med ekonomi och hästar. Jag blev erbjuden ett sommarvikariat här vilket jag accepterade. Samtidigt hade jag kvar min tjänst som ekonomiassistent men eftersom jobbet här var så roligt sa jag upp mig, säger Eva och skiner upp. Hon berättar att det i Ljungsbro finns många daglediga och att det fanns ett behov av en verksamhet som ett café.

– Jag tror att Ljungsbro behövde den här typen av verksamhet utan att de visste om det själva, säger Eva och fortsätter:

– Vi har många volontärer som hjälper till. Bland annat har vi en grupp damer som bakar på måndagar och varje tisdag har vi städdag. Onsdag till lördag håller vi öppet, förklarar Eva.

Planen är att arrangera fler musikkvällar framöver.

– Vi försöker få hit fler musiker och alla som vill uppträda får gärna höra av sig, uppmanar Eva.

Prylar och kaffe

Second hand-butiken ser ut som second hand-butiker ofta gör. Porslin, köksredskap, kläder och böcker. I cafédelen står second hand-möbler utplacerade, säkerligen alla med varsin historia.

– Vårt piano är tydligen svårspelat, skrattar Eva och visar det svarta pianot som står mot väggen. Runt ett bord sitter en grupp, vad man får anta, vänner som skrattar, pratar och njuter av sitt förmiddagskaffe.

Fynda prylar

Nöd på grejer finns det ingen. Ofta kommer folk förbi med saker att lämna in eller så får volontärerna åka hem och hämta grejer, om de är lite större och otympligare och behöver skjuts. Trots det är cafédelen dubbelt så stor som butiksdelen. Det är där Ljungsbrobor och andra besökare samlas över en lunchmacka eller en eftermiddagsfika.

Aktiv i kyrkan

Eva har själv en bakgrund som frivilligt aktiv i Svenska kyrkan. Familjen bosatte sig i Rappestad men hjärtat klappade för Vreta kloster-församling.

– Jag har varit aktiv länge och två av mina barn är präster så kyrkan ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Hon tror att hennes nuvarande arbetsplats kan vara ett sätt för kyrkan att nå ut.

– Vi har en diakon på plats några gånger i veckan som man kan prata med om man behöver. För en del är det otäckt att gå till kyrkan men kanske lättare att komma hit.

Ridlärare i botten

Förutom kyrkan är det hästar som tar upp mycket av fritiden och livet i allmänhet. Sedan 16-års ålder har Eva arbetat och extraknäckt som ridlärare. I dag ger hon fortfarande privatlektioner.

– Jag har ridit sedan jag var sju år gammal. Nyligen sadlade jag om till islandshästar, berättar Eva stolt.

Själv äger hon inga hästar längre men hennes barn gör så de finns nära till hands när andan faller på.

– Det är här eller i stallet man hittar mig, säger Eva, återigen med skrattet synligt.

Bjällran vid dörren plingar till och flera kunder dyker upp. Ljungsbro centrums lugna lunkande görs inte märkbart innanför cafédörrarna. Här surrar det mest hela tiden.

Fakta: Eva Hellberg

Ålder: 59 år

Familj: Man och fem utflugna barn

Uppvuxen: Stockholm

Bor: Utanför Rappestad

Gör: Verksamhetsansvarig på Ljungsbro second hand och café

Otippat: "Ridlärare"