• Marianne Trygg (till höger), vd och ägare av Rederi AB Kind, roddar över det nya flytande julbordet på Stångån tillsammans med döttrarna Elinn och Linnéa. Foto: Dennis Petersson
  • Motorseglaren Kind har länge trafikerat Kinda Kanal på somrarna, men nu är den även rustad för stämningsfulla turer under vintermånaderna. Foto: Dennis Petersson
  • All mat på julbordet lagas direkt på båten. Foto: Dennis Petersson

En flytande succé på Stångån

Från år 1890 fram till 1959 agerade hon brandbåt i Stockholm, därefter har M/S Kind trafikerat Stångån och Kinda Kanal under otaliga somrar. Nu, tack vare en omfattande ombyggnation, har säsongen utökats med ett flytande julbord, ett julbord som har anlänt till Linköping för att stanna. "Det har varit en dröm det här faktiskt", säger Marianne Trygg som driver Rederi AB Kind.

Strax intill Stångs Magasin, med Tullbron ståtligt i bakgrunden, ligger motorseglaren Kind och puttrar en kall decemberkväll. Med Kinda Kanal som arena i 56 år är båten en erfaren trafikant på farleden under sommarmånaderna, men när det gäller vintertid är den aningen ringrostig. När den först sattes i bruk år 1890 var det i uppdrag som brandbåt, men sedan 1959 har hon aldrig varit till sjöss under vintertid, inte sedan hon köptes in och agerade startskott för familjeföretaget Rederi AB Kind.

– Vi genomförde en jättestor ombyggnation under förra vintern och en av de större grejerna var att få in värme i båten. Allting drog ut på tiden och vi gick in i maj månad som bjöd på ganska bra väder, så vi hann aldrig provköra det nya systemet, vilket jag har bävat för, men det har fungerat över förväntan faktiskt, säger företagets ägare och vd Marianne Trygg och fortsätter:

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda det här i Linköping, det har varit en dröm faktiskt, men förutsättningarna har aldrig funnits tidigare. Vi kommer absolut att fortsätta med det här konceptet, det har märkts att gästerna verkligen uppskattat det.

Än finns det plats

Rederiet har lång erfarenhet av flytande julbord då man sedan 1991 har huserat i företagets tidigare båtar "Motalaexpress" och "Nya Skärgården". Den 25 november i år gick det första arrangemanget på M/S Kind av stapeln, den 20 december görs den sista turen, och än finns platser kvar.

– Vi vill ha ett klassiskt och personligt julbord som är tillagat av oss här på båten där allt du lägger på tallriken ska smaka bra. Jag har märkt att Linköpingsborna upptäcker den här nya satsningen allt mer och mer, och jag skulle tippa på att vi har serverat omkring 600 personer när säsongen är slut, säger Trygg och avslutar:

– Det här med att åka båt på vintern är faktiskt en himla skillnad i jämfört med sommaren. Det första jag tänkte på var att Linköping såg så annorlunda ut, man ser staden på ett helt annat sätt utan löven på träden, så det är jättehäftigt.