• Här bärs korset ut från Kungsgatan. Foto: Tommy Pettersson
  • Hela församlingen gick tillsammans till Cupolen.
  • Framme vid Cupolen stannade man till i en välkomstceremoni.

En folkrörelse har flyttat ut - en ny flyttar in

Det har varit en händelserik höst för Sionförsamlingen i Linköping. Man firade sitt 90 årsjubileum med en rad olika arrangemang i september. Seminarier, loppis samt en ”sista gudstjänst” i de gamla lokalerna på Kungsgatan har man hunnit med och som en stor final arrangerade man en flyttceremoni.

Sionförsamlingen bildades 1924 och den ”gamla” kyrkan på Kungsgatan byggdes 1974 och kyrkan före den byggdes 1934. Årtalens jämnhet och magi.

Det är alltså både 40 och 80-års jubileum på en och samma gång i samband med att man flyttar vidare till nya lokaler i Cupolen.

Ljuset tänds i Cupolen

Söndag den 21 e september hade man den sista ordinarie gudstjänsten i Pingstkyrkan på Kungsgatan och då var Martin Tornell, föreståndare när kyrkan byggdes för 40 år sedan, talare. Nostalgin och minnena flödade i kyrkan.

Lördag 27 e september arrangerade Sionförsamlingen en festkväll i Cupolen som en slags invigning och det förebådade den stora händelsen söndagen den 28 e september.

Flytt-gudstjänsten

Efter kortare välsignelser, sång och musik samt parentation monterade församlingen ned korset och knallade ut ur byggnaden till ackompanjemang av brasssorkestern. Ett jättelångt tåg formerade sig på Kungsgatan och folk började gå, åka motorcykel, buss och bil upp till Cupolen. När man kom fram till Cupolen bildades en välkomstring och pastor Marcus Sönnerbrandt hälsade välkommen sedan fortsatte gudstjänsten i de nya lokalerna.

– Det här är en väldigt stor dag för oss nu när vi flyttat till nya lokaler och det kommer att påverka oss lång fram tid framöver. Det handlar inte enbart om att vi har en ny adress här i linköping utan det handlar mer om vilken indentitet som vår församling har och hur vi verkar här i vår kommun, säger Marcus Sönnerbrandt och pratar om att man så småningom behöver bygga en till församlingssal i Folkets park för att man ska få plats för alla 1 600 medlemmar. De gamla kvarteret nere vid Kungsgatan byggs det snart bostäder bland annat.