• Dans i full gång. Foto: Stefan Hedström
  • Christer Klangeryd och Lena Ericsson under föreningens signum. Foto: Stefan Hedström
  • Callern Jesper Wilhelmsson är importerad från Örebro. Foto: Stefan Hedström

En folkrörelse i rörelse

28 år av glädje

På Åbylundsgatan 52 ligger en oas för Östergötlands alla dansare. Där kan man nämligen dansa modern squaredance hos Blue Ribbon Squares.

1986 startade Blue Ribbon Squares som en sektion till Vreta Klostergillet. 2011 blev Blue Ribbon Squares en egen förening.

Squaredance

Kortfattat kan man säga att squaredance är amerikansk folkdans, säger kursledaren Christer Klangeryd, varpå ordföranden Lena Ericsson flikar in, det var europeiska danser som kom till USA och som sedan filtrerades till en dans.

Dansen är byggd på grupperingar om 4 par som bildar en ruta. Sedan kan man ha lika många rutor som det finns plats på dansgolvet. Till musiken, som oftast är country, ledsagar en så kallad caller, som hela tiden bestämmer vilka turer eller rörelser som ska ske. Tanken är även att varje par ska starta och sluta på samma ställe.

Grunder

För att kunna dansa överallt finns det 50 standardiserade turer man bör lära sig. Kan man dem, kan man ta sig fram vare sig man är i Kisa eller Prag. Sådana nybörjarkurser besitter Blue Ribbon Squares.

– Det är viktigt att callern vet vilken nivå han eller hon ska lägga sig på, så alla dansare kan hänga med och det är fortsatt flyt, säger Lena Ericsson.

Folkrörelse

Precis som med dansbandskulturen är det en kultur i rörelse och deltagarna tar sig gärna till nya städer och länder i sin passion för dansen och andra människor. Den största händelsen i Sverige är Squaredanceförbundets årsmöte som hålls i olika städer för varje år. Då är det möte i ett par timmar, sedan är det dans i tre hela dagar. Och visst finns det plats för romans.

- Jodå, visst är det så, jag träffade min karl genom dansen, berättar Lena Ericsson med tindrande ögon.