• Två av hjärnorna bakom föreningen Hattrick är vice ordförande Peter Myrgård och sekreteraren Anders Frisén. Foto: Dennis Petersson
  • "Hattrick4all", föreningen är öppen för alla. Foto: Dennis Petersson

En fotbollsförening utan gränser

Det engelska ordet hattrick syftas allt som oftast till ett riktigt målkalas, men i Linköping har det en helt annan innebörd. Samarbete, ledarskap och delad glädje, fotboll för alla är föreningen Hattricks melodi. Nu har kultur- och fritidsnämnden beviljat dem 40 000 kronor för att utveckla verksamheten, och erbjuda träningar i ännu större utsträckning för barn och ungdomar runt om i olika stadsdelar.

"Vad som förenar oss är ett brinnande intresse för barn och ungdomar. Att kunna ge dem chansen till en riktigt bra fritid och ett friskt sätt att växa upp". Så förklarar Peter Myrgård den drivkraft som för ungefär fyra år sedan la grunden till fotbollsföreningen Hattrick. Som vice ordförande driver han verksamheten tillsammans med sekreteraren Anders Frisén, ordförande Peter Norell och LFC-tränaren Anders Jacobson, en verksamhet som är öppen för alla.

– Jag påstår att det bildas olika kluster runt om i staden. Jag tror samhället mår väldigt bra av att öppna upp, att man själv får söka sig till ytan istället för att någon väljer ut att just du får komma. Sedan kanske man har olika ekonomiska förutsättningar, men det ska inte handla om det, utan här ska du få möjlighet oavsett om du inte har mer pengar eller inte tillhör toppskiftet i ett lag, säger Peter Myrgård och fortsätter: 

– Om man tänker sig en samhällsutveckling där alla är välkomna, så många som möjligt så länge som möjligt, innebär det att man låter barnen och ungdomarna lära sig att leka tillsammans och förstå varandra över olika gränser. Skulle fler klubbar jobba på det här viset är jag övertygad om att det skulle leda till en stor utveckling.

Linköpingsklubbar

 Föreningen agerar nätverk och språkrör i viktiga frågor för 14 stycken Linköpingsklubbar som genom att betala en medlemsavgift på 500 kronor om året får tillgång till extraträningar för barn och ungdomar under vintersäsongen, men dessutom inspirationsföreläsningar, utbildningar av ledare och träningspass hos Friskis och Svettis.

– Vad vi vill är att klubbar och ledare ska samverka aktivt för ungdomarna. Vi tror på att tillsammans är vi starka, att klubbarna som konkurrerar på planen bör samverka över gränserna i större utsträckning, säger Peter Myrgård och fortsätter:

– Vi bjuder in alla ungdomar i våra samarbetsklubbar för att gratis komma och träna med väldigt goda förutsättningar, under vintrarna, både utespelare och målvakter mellan åldrarna 12 och 15 år.

Fotboll som integration

Nu har kommunens kultur- och fritidsnämnd beslutat att bidra med 40 000 kronor under hösten för att föreningen ska kunna utveckla verksamheten och i ännu större grad kunna erbjuda fotbollsträningar för barn och ungdomar, i olika åldrar, med olika klubbtillhörigheter och andra förutsättningar. Träningarna genom åren har genomförts på fotbollsplanerna i Skäggetorp, Ryd, Berga och Linköpings Arena.

– Tack och lov är kommunen med oss i det här, det möjliggör hela satsningen. Vår tanke är att näringslivet svarar för en del och kommunen för en, så att vi tillsammans kan ge de här förutsättningarna, och det är småpengar i förhållande till vad vi ger ungdomarna, säger Myrgård och Frisén och fortsätter:

– Vi vill inte ha få stora företag som sponsrar allt, utan många som satsar 10 000 kronor var för ungdomarnas bästa. 100 företag är vårt mål, och det är många som är villiga att ta sitt ansvar.

Unikt för landet

Föreningen, som är unik för hela landet, har som mål att stabilisera sin verksamhet. Att bli en naturlig del av fotbollsutvecklingen i Linköping.

– Vi är början på något unikt och vi behöver kraftsamla för att lyckas. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger eldsjälarna.