• Victoria Demir driver Danskultur och Rekan Gafur är en av lärarna. Foto: Julia Kimell
  • De koncentrerade barnen i Street fun har det rätta gunget. Foto: Julia Kimell
  • Victoria Demir och Rekan Gafur är taggade för sommarens dansläger. Foto: Julia Kimell

En fristad för hiphop och street

När vi pratar om dans glimmar det i Victoria Demirs ögon. För ett och ett halvt år sedan startade hon Danskultur - dansklasser med fokus på hiphop och street.

– Linköping är en riktig jazzdansarstad, och efter att ha rest mycket i USA och i London har jag upptäckt en helt ny värld och otroligt många talanger inom streetdans, även här i stan. Det saknades något i genren här och jag bestämde mig för att skapa en plattform för dans.

Det började i liten skala, men nu ett och ett halvt år senare har Danskultur omkring 100 elever och Victoria känner alla vid namn. Förutom dans är ambitionen att medlemmarna ska få gemenskap och självkänsla.

Stimulerande utveckling

Gruppen Street fun är för åldrarna 6-8 år, och så gammal var också Victoria när hon upptäckte dansen, men när hon var 16 slutade hon mitt i allt.

– Det var det jobbigaste beslutet i mitt liv. Plötsligt hittade jag ingen inspiration. När jag som 19-åring åkte iväg till USA och hamnade i ett helt annat klimat undrade jag varför jag inte tar dansklasser. Där och då visste jag att det här ska jag göra.

Nu är hon snart 25 år och insåg under universitetstiden då hon jobbade med dansen parallellt att ”testar jag inte nu kommer jag att ångra mig”. Det blir mycket dans på kvällar och helger, och på dagarna åker de ut till skolorna och lär ut dans.

– Det är en av de sakerna jag tycker mest om. Förvandlingen hos barnen. Först står de nervöst och drar sig i kläderna och så slutar det med att de bara blomstrar upp. Det finns inga ord som kan beskriva processen de går igenom.

Det är samma sak med det så kallade freestylandet inför de andra i gruppen.

Många tycker det är väldigt obekvämt i början, från jättehemskt till att ”vi är ett”.

Siktar mot toppen

I Danskultur är det stort fokus på pedagogik, och varje lärare utbildar sig själv hela tiden. Så även Victoria, som är utomlands två månader per år för att upptäcka nytt inom dansvärlden. Hon har ingen formell dansutbildning, men har dansat med de bästa. Hon har lärt sig mycket av artisters koreografer.

– Jag suger åt mig väldigt mycket som jag sedan kan inspirera andra med. Dans är så mycket mer än rörelser. Hela muskulaturen är involverad. Det måste komma inifrån och ut. Det är en skapandeprocess, men självklart har vi inga krav på nybörjaren. Jag älskar att komma ut i skolorna och ge dem dans. Att ge dem ett intresse och en hobby.

Få män att dansa

Hon berättar hur eleverna kommer varandra nära och får nya kompisar. Det finns fortsättningskurser för de som vill utvecklas ytterligare. Eleverna är allt från 4 till 65 år, och förhoppningen är att få till en dansgrupp för pappor.

– Dans i öst undersökte nyss just det - hur får vi papporna att dansa? Svensexor brukar vi ha men någon pappadansgrupp finns inte än. De uppskattar det hur mycket som helst att få vara coola och häftiga. Även fast de är stela har de mycket kraft att komma med, ler Victoria.

Nu laddar man för Dansens vecka där barnen först dansar med föräldrarna och sedan har uppvisning inför dem och andra nära och kära. Många av föräldrarna har blivit så inspirerade av barnens dans att de själva börjat.

– Det trodde jag faktiskt inte i början, då det mest var barngrupper. Plötsligt var vuxengruppen Street divas full! Där är det är dansfest varje gång, och jätteroligt verkligen!

Fokus ligger förstås även där på hiphop, men en del ”partypop-inslag” har även smugit sig in.

– I sommar blir det ett sommarläger och till hösten startas fler klasser. Vi hoppas hålla samma goda stämning och se även lärarna växa.