• Svängiga och själfulla rep när Mercy Gospel fyller Frälsningsarméns kyrksal. Foto: Fanny Miles
  • Körledaren Fredrik Påhlsson tar klassiska kristna låtar och sätter dem i en ny modern gospelkostym. Foto: Fanny Miles

En fröjdefull gospeljul

Det är svårt att sitta still när Mercy Gospel choir stämmer upp och låter gospeltonerna dansa iväg. I dag tränas det intensivt inför julkonserten på självaste Lucia i Pingstkyrkans nya lokaler i Cupolen. –Det blir jul i kubik! Vi kommer att ge en riktig gospeljul med klassiska jullåtar. Som vanligt har vi såklart en nyskriven låt med i repertoaren också, säger körledaren Fredrik Påhlsson.

Det var år 1998 som han startade Mercy Gospel Choir i Linköping. Kören samlar medlemmar från olika frikyrkor runt om i Linköping och bildar en svängig grupp där gospel och soul står i centrum.

–Vi är ett gäng glada amatörer som sätter kristna låtar i en modern kostym. Det kräver mycket själ att sjunga gospel. I den klassiska körtraditionen ska många stämmor låta som en men i gospel ska varje stämma låta som en individ. Det gör ingenting om man sjunger fel. Sticker man iväg på något parti kallar vi det bara att man wailar. Gospel handlar om det glada budskapet, säger Fredrik Påhlsson glatt.

Musik i fokus

Det är full kontroll från kören. Det är minst sagt glädjefyllt när musiken sätter igång. Musiken fyller hela Frälsningsarméns kyrkosal, platsen där kören övar.

–Jag är född och uppvuxen inom frälsis. Praktiskt taget inrullad i kyrksalen i barnvagn. Inom Frälsningsarmén finns många körer och musik är ganska centralt. När man sjunger gospel ska man tro på det man sjunger. Det är viktigt för mig, menar Fredrik Påhlsson.

Harmoni i jul

Julkonserten håller till i olika kyrkor varje år och konsertsalen är i det närmaste fullsatt när Mercy står på scen.

–Julen har blivit smått hysterisk med all konsumtion. Vi vill bryta fokus och hitta tillbaka till det som vi tycker att julen handlar om. Besökarna ska få känna julefrid och gospel, säger körledaren. Det blir svängigt och själfullt när Mercy bjuder in till jul.