• Redan nu kan man märka att det ska firas jul i lanthandeln. Foto: Patrik Ekström
  • I år kommer Fredrik Ebbestad rulla sin egen senap. Foto: Patrik Ekström
  • En tydlig skylt på väg 35 visar vart man ska ta av. Foto: Patrik Ekström

En gammaldags jul

Det finns väl inget som klingar mera välkänt och mysigt än en gammaldags jul med allt vad det innebär. Hos ”Handlarn i Grebo” blir det nu verklighet med tomtar, granar och en hundraårig senap.

Lanthandeln i Grebo har många år på nacken då affären funnits på samma plats sedan 1870-talet och den nuvarande ägaren Fredrik Ebbestad vill ta vara på både traditioner och gamla sedvanor.

Började förra året

– Vi började redan förra året lite försiktigt med att pynta i butiken och sedan flera år har vi även en tomte som brukar komma hit precis dagarna innan jul. Men i år går vi hela vägen och pyntar i butiken med granar, halmbalar och juleljus så det står härliga till. Dessutom har jag verkligen försökt att hitta lokala råvaror och produkter som man kanske inte kan hitta i varje butik men det är ganska svårt. Dock har jag tagit hem lite varor som kanske inte är så vanliga som, till exempel, grisfötter och rå köttkorv. Sedan gör vi ju vår egen senap efter ett hundraårigt och mycket hemligt recept, säger Fredrik Ebbestad och ser mer än lovligt hemlighetsfull ut.

Hemlig senap

 Han berättar vidare att förr gjorde handelsmannen i byn sin egen senap efter konsten alla regler och det är en tradition som han vill föra vidare. Givetvis gör Fredrik Ebbestad julstöket för att han tycker det är kul men han vill självklart att man ska handla i hans båda butiker (han driver även lanthandeln i Skeda Udde) och julen är såklart viktig för omsättningen.

Sommaren är bäst

– Min bästa tid är annars sommaren då det kommer mycket turister och andra som behöver handla. Men självklart är julen viktig för mig dessutom är det ett tillfälle för mig att kunna bjuda till lite extra, avslutar Fredrik Ebbestad, lanthandlare och Grebobo.