• Åsa Tåhlin har en stuga i Värmland. Där kan hon koppla av och lukta på blommorna. Foto: Julia Kimell
  • Åsa har breddat sig och sjunger numera även blues. Foto: Julia Kimell

En glad sångerska och IT-samordnare från Värmland

Åsa Tåhlin är ett välkänt namn i stans jazzkretsar och då som sångerska med en behaglig pipa. Hon målar för att koppla ner jobbet som IT-samordnare och när hon fyller år vill hon ha en rejäl fest.

Ursprungligen kommer Åsa Tåhlin från Värmland. IHon gick i skolan tillsammans med välkända jazzsångerskan Rigmor Gustafsson och Thåströmmusikern Niklas ”Hell” Hellberg.

Klasskompis med ”Hell”

– Jag har bjudit honom på min 50-års fest och jag hoppas att han kommer, säger Åsa när vi sätter oss och pratar kring det här med att uppnå livets middagshöjd då vi båda fyller 50 år i år. Åsa först den 26 juni. Hon växte alltså upp i Värmland och visst kan man ana lite av värmländskan i rösten när hon pratar.

– Men du skulle höra mig när jag pratar med syrran och när jag är i mitt sommartorp Bjurerud som inte är längre än 200 meter från mitt barndomshem. Detta är dock borta sedan länge, säger Åsa och vi börjar prata om vad den unga Åsa ville bli och göra med sitt liv. Mycket handlade om att hålla på med musik och kanske få sin inkomst från sången. Men hur det skulle gå tillväga hade den unga Åsa inga svar på. Nu är hon väldigt nöjd över att ha ett jobb som IT-samordnare i de södra skolorna i Linköping.

Utbildar kreativt

– Jag utbildar bland annat i att hantera webbbaserade verktyget Fronter. Jag har ett väldigt roligt jobb som ställer stora krav på att vara kreativ på ett annat sätt än när man håller på med musik. Men det påminner även mycket om varandra och mina båda sysslor handlar om att kommunicera med andra människor, berättar Åsa som lika gärna sjunger i kyrkan så väl som på någon jazzklubb. Åsa har provat på att sjunga i London och det var en nyttig erfarenhet.

– Det var för länge sedan men det som slår mig är den öppenhet som fanns där. Tyckte andra musiker att man var okej så blev man bjuden att vara med på andra spelningar och jag fick sjunga på klubbarna i Soho och ibland på en restaurangbåt på Themsen. Men det var då det, säger hon och ler brett medan hon fyrar av ännu ett av sina härliga skratt. Åsa är alltid glad och berättar samtidigt att bitterhet är inte något som klär en människa något vidare.

För glad?

– Min dotter brukar skälla på mig och säga att jag är den mest positiva människan i världen men det tar jag som positivt. Även om man har en motgång så kan den leda fram till något bra, menar Åsa och berättar samtidigt att mycket av det som hon tycker om med att sjunga är att man kommunicerar med människor.

– Tittar man inte på varandra när man uppträder och har man inte kul så blir det inte bra, menar hon och berättar att hon just tagit upp målandet igen och vill fortsätta att måla. Just nu finns hon med på en utställning med kommunanställda som målar.

– Jag tycker livet varit bra så här långt. Visst har det svängt lite på vägen men det är det som lärt mig saker och som till slut mynnat ut i något bra, avslutar hon igen och ler sitt smittande leende.

Fakta Åsa Tåhlin

Familj: En son och en dotter, hunden Rufus

Aktuell: Fyller 50 år den 26 juni

Gillar: Monica Zetterlund (Har haft ett program under flera år där hon sjungit hennes sånger), Billie Holiday och den norska sångerskan Radka Toneff

Önskar sig: En fest med alla mina vänner

Brinner för: Kärlek och äkthet