• Thomas Petersson följer med i nyhetsflödet. Foto: Anders Sällström
  • Expressen eller Aftonblandet? Thomas Petersson försökter förstå kvällspressens löpsedelar. Foto: Anders Sällström

En hallänning kommer till stan

Thomas Petersson är traktormekanikern som blev ståuppkomiker. Nu firar han 25 år på scenen och med en mission att få folk att dra på smilbanden.

Thomas Petersson är allra störst i södra delen av vårt avlånga land. Tidigare gjorde han närapå 50 föreställningar med sin show eller föreställning om man hellre vill kalla det så ”Skakad – inte störd”.

En föreställning som handlar om att befinna sig mitt i nyhetsflödet.

– Föreställningen handlar i mångt och mycket om mitt sätt att se på världen och hur jag förhåller mig det nyhetsflöde som väller över oss dagligen, säger en förkyld Thomas Petersson när han ringer upp från hemmet i den halländska metropolen Halmstad.

Aktuella händelser

– Föreställningen håller på i dryga två timmar och den ändras och justeras allt eftersom då jag försöker vara så aktuell som det bara går, men några saker har jag dock valt att ha kvar, som till exempel att den förre påven avgick vilket i sig är en helt unik händelse i sig och är något som jag själv finner ganska absurt i sig.

Thomas pratar mycket om att han tar upp den lilla enkla människans bryderier och undringar. Både privat och på scenen pratar han bred dialekt, vilket även det blivit något av ett signum för honom.

Minst sexig

– I en undersökning som gjordes häromåret utsågs halländskan som en av landets minst sexiga dialekter vilket är fullt förståligt. Jag tror norrländska blev vald till den mest lockande, skrattat Thomas och berättar att tack vare sin halländska så kommer han undan med mycket som andra kanske skulle få kritik för.

– Mitt första och största syfte är självklart att roa och locka till skratt men jag har även en djupare botten i min föreställning och det är självklart att ifrågasätta och få folk att tänka till men jag vill verkligen inte skriva någon på näsan och tala om vad man ska tycka och tänka, avslutar Thomas Petersson som kommer både till Linköping och Norrköping i mitten på mars nästa år. Men innan han lägger på tilläger han att han är ganska stor söderut men att det nu är dags att ta över landet norr om Norrköping också.

– Jag tror att ni i Linköping verkligen behöver en hallänning som jag....