• Mona Gillner från Aleris och Paula Jonsson från Stångåstaden samarbetar inför Johannelundsdagen. Foto: Fanny Miles

En heldag för Johannelund

På lördag blir det livfullt i Johannelunds centrum. Bostadsområdets egen dag bjuder in boende och verksamma aktörer till Johannelunddagen.

Tillsammans med ytterligare cirka 25 aktörer i centrum bjuds det på musikunderhållning, modevisning, loppis, ansiktsmålning, ponnyridning, kulturkryss, klättervägg och mycket mer.

– Det mesta händer här i centrum runt torget och vid gräsplanen bakom, förklarar Mona Gillner från Aleris omsorg. En del veteranbilar kommer att stå uppställda, redo att ta besökarna på en sväng. De som vill förstås. En konstutställning sitter uppe och en tipspromenad anordnas. Även kyrkans cykellopp Kyrkgirot landar i Johannelund kyrka på lördagen.

– Vi vill skapa gemenskap mellan de boende, handlarna och andra aktörer som verkar i området. Det brukar vara uppskattat och tas positivt emot, säger Paula Jonsson.

– Tidigare har vi arrangerat dagen en vardag men blir det en lördag. Senast kom runt 350 besökare, om man tittar på hur mycket korv som gick åt. I år hoppas vi på fler då dagen sker en lördag, säger Paula Jonsson från Stångåstaden.

50 år gammalt

Johannelund stod inflyttningsklart på 1960-talet och var planerat utifrån den så kallade ABCD modellen

– Arbete, Bostad, Centrum och Demokrati. Redan då, som nu under vår Johannelunddag, var tanken att få de boende att känna sig delaktiga i sitt område. Kyrkan, som är en central del av Johannelund stod färdig 1963. Ett av de senare tillskotten i området är aktivitetsparken som ligger i närheten av centrum. Snart kommer även den populära plaskdammen att renoveras.

– Nu hoppas vi bara på fint väder på lördag så kommer det nog bli bra, avslutar Paula Jonsson glatt.