•  Axel Lagerfelt är ordförande i Svenska ägg och äggproducent på Tolefors gård utanför Linköping. - Bästa sättet att äta ett ägg är kokt med en krämig gula. Det får man med en koktid på sex minuter. Foto: Tina Andersson
  • Klassisk gubbröra. Foto: Pepe Nilsson
  • Tap out smoothie.Foto: Katja Ragnstam

En helg med det lilla äggstra

Under helgen dignar påskbufféerna av ägg i olika former. Men visste du att traditionen med den ovala proteinbomben till påsk har sina anor i den kristna tron?

Under den 40 dagar långa, kristna fastan, var ägg något man inte fick äta. Fastan sammanföll med att ljuset återkom, hönorna värpte extra mycket och lagom till fastans slut kom en efterlängtad påskhelg med ägg i överflöd.

Fyra ägg per person

Traditionen att påskfrossa i ägg lever kvar, även utan fasta och med tillgång till ägg året runt. Under påsken äter vi i Sverige i genomsnitt 4,1 kokta ägg per person. Det är dubbelt så många som en vanlig helg. På självaste påskafton kulminerar konsumtionen, då vi stoppar i oss sex miljoner ägg i timmen.

 

Tap out smoothie

4 svenska ägg

1 avokado, mogen och urtagen

1 banan

3 dl kesella, vanilj

Saften från en lime

1 bit chili

Gör såhär:

Mixa allt och häll upp i glas. Garnera gärna med lite granatäpple så får du en härlig kombination mellan syran och den krämiga smaken av avokadon.

Recept: svenskaagg.se

Foto: Katja Ragnstam

 

Klassisk gubbröra

4 portioner

4 ägg

1 burk matjessill (200 g)

4 msk majonnäs (gärna hemgjord)

1 msk finhackad gul lök

1 msk kaviar

1 msk finhackad dill

8 danskt rågbröd

salt och nymald svartpeppar

Gör såhär

Koka äggen (krämig gula)

Häll av spadet och hacka sillen. Blanda med hackat ägg, majonnäs, lök, kaviar och dill. Smaka av med salt och peppar.

Servera i sardinburk tillsammans med rågbrödet. Toppa med gräslök, krasser eller rädisor.

Recept: svenskaagg.se

Foto: Pepe Nilsson