• Camilla Lejon är vd på Linköping city airport. En plats hon arbetar med strategiskt med utgångspunkt från näringslivet. Foto: Fanny Miles

En högtflygande VD

Flygfantasten och strategen Camilla Lejon blickar ut över Linköping city airport. I rollen som vd vill hon ta flygplatsen till nya höjder – med en ny strategi. Långsiktighet och trygghet för flygplatsens kunder är prioritet och en bra taktik för att hålla näringen igång.

Sedan april 2013 har Camilla Lejon haft rollen som vd. Men det var nära att hon missade tjänsten.

– Jag såg platsannonsen först samma dag som sista ansökningsdag. Annonsen flimrade förbi och jag tänkte att, det där är mitt jobb! berättar Camilla.

Kurser för flygrädda

Hon är flygnörd, det erkänner hon men fascinationen över flyg till trots har hon tidigare varit flygrädd.

– Jag har hyperventilerat under många flygningar och till och med gått av plan. Det har släppt nu. Jag älskar att resa så jag var tvungen att ta tag i min rädsla, säger hon. Av rädslan försöker hon nu göra gott för andra. Tillsammans med en psykolog och en pilot anordnar Linköping city airport flygrädslekurser för att på så sätt öppna världen för fler.

– Vi brukar avsluta kurserna med en dagstur med flyg ner till Köpenhamn och tillbaka. Det är fantastiskt att se människor som kanske aldrig flugit på grund av rädsla, plötsligt sätta sig i stolen och åka med, säger hon med övertygelse i rösten.

Näringslivets plats

Teet är rykande varmt och solens närvaro varvas med blåstens. I flygplastens business lounge är det tomt i dag. Inför avgångarna sjuder det dock av liv vid båda gaterna och i businessloungen förbereder vana affärsresenärer sig med frukost inför avfärden.

– Flygplatsen är oerhört viktig för näringslivet i Linköping. Många som arbetar inom näringslivet behöver närheten till en flygplats för att kunna utveckla sitt företag internationellt. Många möten sker utanför Sverige och då kan man inte ägna en hel dag åt att resa upp till Arlanda. Till Linköping city airport kommer mellan 400 och 600 utländska resenärer varje vecka. Det ger mycket intäkter till kommunen, menar Camilla.

Kärlek via kontaktannons

Camilla är uppvuxen i Söderköping. Hon lämnade den lilla staden vid Göta kanals rand när universitetet i Växjö kallade. En kandidatexamen i statskunskap plockade hon ut och for till USA för att läsa internationella relationer under ett år. Tillbaka i Sverige fick hon jobb på Exportrådet i Stockholm där hon blev kvar i fyra år innan hon längtade hem till Östergötland.

– Jag ville hem och jag ville träffa någon. Det kände jag mig redo för. Så jag satte ut en kontaktannons i tidningen och det första brevet jag fick var från min nuvarande man, berättar Camilla och ler.

– Vi har varit gifta i 25 år nu. Men det roliga är att han är från Växjö och hans bästa vän bodde i lägenheten under mig. Fast det visste vi ju inte då och det var nog lika bra för då var inte rätt tid att träffas, säger hon.

Erfaren i branschen

Mannen Håkan bodde i Linköping så paret bosatte sig i staden. Ett jobb som företagsrådgivare på Sparbanken väntade innan hon började som Marketing communications manager på Factum Electronics. Hon blev även regionchef på Exportrådet innan en tjänst hos Östsvenska handelskammaren blev hennes. Där stannade hon tills hon klev på vd-posten på Linköping city airport.

– Jag har varit inom affärsutvecklingsbranschen i 25 år. Där jag är nu känner jag att jag kan stanna tills jag blir pensionär, säger Camilla lugnt och säkert.

Hejar på resenärer


Det är tomt på landningsbanorna så här vid lunchtid en måndag. Men där ute i världen finns många resenärer med destination Linköping. Ibland börjar Camilla sina dagar när de tidiga morgonflygen går. Då åker hon ner till flygplatsen för att hälsa på resenärerna.

Trygghet för operatörerna

Camilla har i sitt strategiska arbete utformat ett annorlunda tänk för Linköpings flygplats.

– För oss är det viktigt att de bolag vi arbetar med går bra och känner sig trygga. Vi vill inte bara radda upp avgångar utan ser hellre att de nya avgångarna eller bolagen som kommer till oss fungerar som ett komplement, säger hon. Det tycks fungera. Linköpings flygplats är i dag en av Sveriges snabbast växande flygplatser. Men vd:n erkänner också att det är mot näringslivet de arbetar och riktar fokus.

– Vi kan inte lägga upp linjer enbart för den privata resenären även om de också ofta flyger härifrån. Däremot lägger vi upp linjer som går till så kallade hubbar, eller knutpunkter. På så sätt kan man resa till hela världen, säger Camilla.

Fler avgångar


I dag är det SAS och KLM som flyger från Linköping till platser så som Schiphol i Amsterdam och Kastrup i Köpenhamn. I vår välkomnas bolaget RAF – Avia som börjar flyga till Riga i maj och i sommar kommer säsongslinjen till Prag.

Mot målen

Det känns stabilt och lugnt på något vis. Även om man inte är insatt i verksamheten tycks Camillas bemötande avslöja att hon håller i flyghuvudstadens flygplats med varm hand.

– Jag sätter alltid upp mål om vad jag vill uppnå. Det som är häftigt med den här arbetsplatsen är att flygplatsen utvecklas hela tiden och i samspel med tillväxten i regionen. Det är otroligt roligt att få vara med i den processen.