• Mia Engman och Solveig Löfroth har nyligen öppnat upp Hackefors hunddagis tillsammans.
  • Mia och Solveig med hunden Totte i ett av de sju dagisrummen som är till för hundarna.

En hunds oas i Hackefors

För blott två veckor sedan fick Linköpings alla hundälskare ett tillskott i form av Hackefors hunddagis. Det är Mia Engman som tillsammans med sin mamma Solveig Löfroth har öppnat upp en verksamhet för människans bästa vän.

Lokalerna är öppna och ljusa. Här finns 7 dagisrum för hundarna att trivas i. Inskolningsperioden har just börjat och så här i uppstarten skolar Mia och Solveig in 2 hundar i veckan.

– Det har varit ett stort tryck på platserna. Det märks att det finns ett behov av fler hunddagis i Linköping, säger Mia Engman.

Hundägare ökar

Fler och fler skaffar hund idag. Enligt Jordbruksverket har antalet hundar ökat med långt över tusen stycken i Linköpings kommun de senaste två åren. Behovet av att lämna bort de dagtid ökar därmed. På Hackefors hunddagis kommer hundarna att ingå i varsina grupper med cirka fem hundar i vardera. Förmiddagspromenader och eftermiddagspromenader står på schemat innan matte eller husse hämtar hem dem.

– Innan inskolning får både hundägare och hund först komma på ett personligt besök. Sedan börjar inskolningsveckan och då vill vi vänja hunden vid oss samt se hur hunden fungerar med andra hundar. Gruppdynamiken är oerhört viktig och det är en förutsättning att hunden är både människo- och hundvänlig, säger Solveig Löfroth.

Stor hundvana

Både Mia och Solveig har hundvanan inne. Hundar har alltid varit en stor del av deras liv och tanken om ett hunddagis har funnits hos Mia under lång tid.

– Jag är uppvuxen med hundar och har alltid haft dem nära. De förställer sig inte och de ger dig både tillit och villkorslös kärlek, säger hon.

Utbildade och klara

Inför öppnandet av verksamheten fick de gå en utbildning för att vara behöriga att driva ett hunddagis. Dessutom fångade de upp sex olika samarbetspartners på vägen, alla med anknytning till husdjur.

– Vi tror att det här kommer att bli riktigt bra. Att få träffa både hundägare och hundar blir stimulerande och det känns fantastiskt roligt, säger Mia Engman. Dagistiden är satt till max tio timmar även om de flesta inte har hundarna på dagis så länge.

– Vi prioriterar heltidshundar för att det ska bli lugnare för både de och oss i personalen, inflikar Mia Engman.