• Jörgen Broman, Robert Orgren och Johan Danielsson är tre av killarna i Ballbreaker. Foto: Tommy Pettersson
  • Mikael ”Malcolm” Danneblad, Jörgen ”Phil” Broman, Johan ”Bon/Brian”, Jonas ”Angus” Fredén och Robert ”Cliff” Orgren. Tillsammans är de Ballbreaker. Foto: Pressbild

En hyllning till bästa bandet

Ballbreaker hyllar AC/DC vilket enlig medlemmarna i bandet är världens bästa band. Ett band där detaljerna och dynamiken är allt. Robert Orgren, Jörgen Broman och Johan Danielsson benar ut begreppen.

AC/DC är ett av världens största rockband. Deras stenhårda och bluesbaserade riff får vilken medelålders radhusfar att börja headbanga huvudet till bestående whiplashskador och kasta in ute möblerna till grannen. I över 40 år har bröderna Angus och Malcolm Young hamrat ut sin musik till massorna och genom lika delar envishet som arbetsmoral har de blivit en del av vårt kulturarv.

Skillnad på att hylla och inte

Om allt detta håller tribute, eller hyllingsbandet, Ballbreaker (efter skivan med samma namn) från Linköping med om. Att vara ett Tributeband skiljer sig en hel del från att vara ett coverband. Det står klart efter bara någon minuts prat med trojkan jag har framför mig.

– Coverband får ganska mycket skäll, bland annat, på grund av att de ska spela alltifrån Dr Alban till Ebba Grön och Robbie Williams. Ballbreaker spelar bara låtar av AC/DC och inget annat, slår Robert Orgern med önskvärd tydlighet och sångaren Johan Danielsson fyller i.

Låta likadant är grejen

– Det absolut viktigaste för ett tributeband är att det ska låta precis som originalet och det är ju inte direkt någon nackdel om man även är lik till utseendet, säger han och skrattar när han klappar sig på magen och menar att han ska genomgå en större bantningskur för att bli lik AC/DC:s sångare Brian Johnson.

– AC/DC:s musik går hem hos nästan alla, berättar trummisen Jörgen Broman och berättar om en spelning när Ballbreaker skulle spela på en Afterwork i Cloetta Center och att man nog hade sin funderingar över hur det skulle fungera men när de första riffen tagigts så var publiken redan vunnen om man så säger.

Populära

– Har vi den typen av spelning så anpassar vi låtlistan och kör AC/DC:s mest kända låtar som Highway to hell, You shook me all night long och Back in black. Är det på en spelning där publiken kanske är mer specialintresserad plockar vi fram några mer udda låtar, menar Jörgen Broman som även han tycker att AC/DC:s musik är svår att spela på grund av att den är ganska enkel men väldigt nyansrik. Därav repar bandet ganska ofta. För att hålla igång och för att prova nya låtar. Ballbreaker är välkända i tributekretsar och har spelat både i Polen och i Norge.

– Drömmen skulle vara att sätta upp en lika mäktig show som AC/DC har, drömmer sig Johan Danielsson bort. Nästa tillfälle att se Ballbreaker i länet blir i Motala den 23 augusti.