• Slottet i Bjärka Säby är en vacker byggnad och inuti finns ett kafé med både luncher, glass och gott kaffe. Foto: Leif Larsson
  • En god cappuccino kan avnjutas i Slottskaféet i Bjärka Säby. Foto: Leif Larsson
  • Slottskaféet i Bjärka Säby cirka 1,5 mil söder om Linköping är ett trevligt utflyktsmål. För tredje året i rad så drivs verksamheten av Simon Seropian som har många års erfarenhet från kafébranschen. Foto: Leif Larsson

En idyll för fika och lunch

Halvannan mil söder om Linköping väntar utflyktsmålet Slottskaféet i Bjärka Säby. Här kan man njuta av en cappuccino med kaffe från ett rosteri i Skåne, på tisdagarna erbjuds surdegspizza och en varm sommardag smakar säkert glassen från närbelägna Stafsäter Gård.

Sionförsamlingen äger kaféet och för tredje året i rad så hyr nu Simon Seropian in sig och driver verksamheten i sommar, från mitten av juni till sista augusti. Simon och hans familjemedlemmar driver sedan tidigare Waynes Coffee i Linköping och Norrköping och de har nu också öppnat ett kafé i Stockholm. Kaféet i Bjärka Säby ligger Simon varmt om hjärtat.

– Det är kul att driva kaféet, jag gillar miljön och naturen. Jag gör det inte för pengarna, det är mer av en passion och jag är nöjd om det går runt, klargör han.

Satsar på kaffe

Simon Seropian fyller på kaféets vanliga utbud med lättare luncher. På menyn står bland sallader, olika toastvarianter, högrevschili och så då surdegspizzan som serveras på tisdagar.

– Den är väldigt populär, bedyrar han.

I övrigt är det ett brett utbud av kaffebröd och så den lokalt producerade glassen från Stafsäter. Kaffet är något Simon satsar extra på.

– Det är ett speciellt kaffe från Love Coffee, ett rosteri i Lund. Vi har cappuccino, latte, espresso och även kalla kaffedrycker.

Många olika gäster

I Bjärka Säby är kafémiljön annorlunda jämfört med stadens etablissemang. I fonden tronar det mäktiga läckert gula Bjärka Säby slott och en bit bort glittrar sjön Stora Rängen. Lugnet härskar och i fjärran kan badplask och bräkande få höras och en bit ovanför kaffekoppen glider vinden genom trädens lövverk. En idyll, helt enkelt. Besökarna är av många olika slag. En del tar bilen från Linköping för att få en fikastund i lugn och ro. Andra åker hit för att sola och bada vid den närbelägna badstranden. Och då kanske även tar en promenad till fiket. Simon berättar om fler kategorier gäster.

– Östgötaleden går förbi här och det är en hel del vandrare som stannar till och fikar här. Även cyklister som tränar på vägarna häromkring är vanliga gäster, avrundar Simon Seropian som hoppas på bra väder i sommar för då är det många som lockas till slottskaféet i Bjärka Säby.