• Regissören Moa Backman. Foto: Sebastian Sjö
  • Skådespelaren Martin Waerme. Foto: Sebastian Sjö
  • Att spela teater i ett klassrum ställer speciella krav. Foto: Sebastian Sjö

En jobbdröm i skolan

Den 21 februari är det premiär för pjäsen ”En jobbdröm” på Kungsbergsskolan. Regissören Moa Backman berättar om klassrumsteatern hon tar ut på turné.

Att spela teater i ett klassrum ställer speciella krav på anpassningsförmåga och att kunna laga efter läge som man brukar säga.

– Vi har varit ute och repeterat lite i ett klassrum som för att känna oss för. Det gäller att vara lyhörd och kunna anpassa oss efter de förutsättningar som finns på de olika skolorna vi ska spela i, berättar Moa backman, regissör och dramatiker på Ung Scen Öst.

– Jag tycker att det är ett bra att komma ut i med teater till skolorna och spela i klassrummet direkt för barnen istället för att de ska ta sig hit, fortsätter hon och berättar vidare att man ska spela den här pjäsen ända fram i maj på skolor runt om i kommunen.

Andra tider

Pjäsen ”En jobbdröm” handlar om att allt i vårt samhälle är organiserat ute från att man arbetar, det finns öppningstider, måltider, läggningstider och mycket mera, står det att läsa i pjäspresentationen och precis som i verkligheten så är alla som ska se den provföreställning som visades under gårdagen för en klass intresserade barn med och jobbar.

– Mitt jobb är att bli fotograferad just nu, säger skådespelaren Martin Waerme och fortsätter med att det är ett hårt jobb men någon måste göra det. Precis som alla som jobbar med föreställningen så är han klädd i en blå overall och pannband.

Samarbete

Pjäsen börjar redan i vestibulen och sedan fortsätter vi in i en repetionslokal där det ligger en matta på golvet. Den hjälps man åt med att rulla upp och krypa ner under. Samarbete – javisst....