• Julmaten handlas med fördel i Barcelona tycker Lotta, Christer och Gunhild. Foto: Kristian Spångberg
  • Lotta Engberg, Christer Sjögren och Gunhild Carling har en julshow ihop. Foto: Kristian Spångberg

En julkung kommer till stan

En folkkär sångare som kopplar av med veteranbilar, båtturer och familjen. Sångaren Christer Sjögren är åter aktuell med en turné i julens tecken. Nu jubilerar han med att ge sig ut för tjugonde året i rad.

Christer Sjögren ringer upp från värmen i Barcelona där han, lika folkkära Lotta Engberg och multiinstrumentalisten Gunhild Carling befinner sig för att finna inspiration och ramar kring den julturné som börjar rulla den 21 november i Jönköping och avslutas i två dagar innan jul i Göteborg. Däremellan hinner trion besöka Norrköping den 24 november och Linköping den 20 december.

Tröttnar aldrig

– Det här är ju min tjugonde julturné men jag tröttar aldrig på att uppträda och inte heller på att sjunga julsånger. Jag tror att publiken förväntar sig vissa låtar och jag har sjungit ”O helga natt” nästan varje år. Ett år gjorde dock Charlotte Pirelli en version på engelska men det var inget som föll publiken på läppen utan man vill nog ha den på svenska som traditionen bjuder, berättar Christer Sjögren. Han poängterar att traditionen är väldigt viktig när man ska sätta ihop en julkonsert. Genom åren har Christer sjungit över 300 olika julsånger samt haft med kända sångerskor som Carola, Pernilla Wahlgren och nu Lotta och Gunhild.

Lotta är med, Gunhild också...

– Vi uppträdde ju tillsammans förra året och jag känner spontant att vi har mycket spännande att komma med även i år, säger Christer och lovar samtidigt att det blir säkert en eller annan sång av ”The King” under årets turné. Annars har Christer tagit det ganska lugnt senaste tiden. Ett privilegium som kommer med åren.

Fenderbas

- Jag har funderat på hur jag ska kunna överraska både mig själv och publiken. Jag kommer inte enbart att sjunga julsånger. Det blir även ett urval av hits från mina fem decennier. Jag räknar med att klämma in några höjdare från tiden med Vikingarna på 80-talet och 90-talet också. Det är Djingis Khan-varning, som min producent brukar säga, skrattar Sjögren som började som basist i Pelles Orkester för 45 år sedan och fortfarande har kvar den Fenderbas han spelade på då. En klenod från 1964 som han gärna pratar om. Han tar sig även tid att vila ut och ladda upp batterierna.

Bilar och båtar

-I sommar har jag tagit det väldigt lugnt och kanske pysslat lite med mina bilar, åkt en båttur då och då samt gjort några få spelningar. Inför 2014 har jag inte något planerat men det kommer väl, skrattar den folkkäre sångaren och just nu försöker han bestämma vilka låtar som ska vara med och vilka som får stå över under turnén.

- Låtarna ska kännas i kroppen! Det ska kännas att de har en plats. Jag har inte bestämt mig än om schlagern ska leta sig in i julshowen. Det är många låtar som det ska gallras bland. Jag har trots allt spelat in ett par plattor genom åren, så bonuslåtar finns det gott om, skrattar Christer. Kanske kan det bli en tjugoförsta julturné?