• Unik i sitt slag Solkanonen i Åtvidaberg. Foto: Tommy Pettersson

En kanon för solen

En unik solkanon avfyras varje dag i Åtvidaberg. Kanonen ingick tidigare i Adelsnäs engelska park.

Varje dag klockan 13.00 avfyras den enda solkanon som finns i världen från en kulle i Åtvidaberg. Soliga dagar antänder solen kanonen, därav namnet. Vid molnigt väder avfyrar den tjänstgörande solkanonjären middagssaluten med hjälp av solstickan. Denna ceremoni genomförs från maj till september. Solkanonen finns i ett torn som byggdes i mitten av 1800-talet och som då ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park.

Tänds vid middagstid

Till kanonen, en 12-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm och som kan ställas in efter solens olika middagshöjder. Rakt i söder finns i tornet en 20 centimeter bred och 300 centimeter hög springa. När solen vid middagstid lyser in genom springan träffar strålarna brännglaset och fokuseras när solen står som högst på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Skottet hörs över större delen av Åtvidaberg.

Välbesökt kanon

Under de senaste åren har över 40 000 personer besökt och sett när man avfyrat kanonen så nog är detta en riktig turistmagnet alltid.