• En pall pepparkakor, jo jag tackar. Mikael Landestorp är stolt ägare till den klassiska kakan sedan i september. Foto: Jerry Prütz
  • Även loggan är tidstypisk och densamma sedan 1951. Foto: Pressbild

En klassiker sedan 1951

Efter några flyttar i länet så har nu Kisapepparkakan fått ett hem på Östermalmsgatan i Motala. Men den första degen knådades självklart i Kisa redan 1951.

Kisapepparkakan, är minst sagt, en klassiker och som dessutom under många år gräddades i Normlösa där jag som barn ofta cyklade förbi. Nog tyckte man att det var konstigt att pepparkakan från Kisa bakades i ett hus vid Svartåns mörka vatten men genom åren har den smakliga kakan bakats på flera orter i Östergötland.

– Det är ganska nytt för oss det här med Kisapepparkakan, säger Michael Landestorp som äger och driver Lilla Hembageriet i Motala. Han fortsätter:

Tog över i september

– Vi tog över själva varumärket i september efter att blivit kontaktad av Karamello i Linköping som var de senaste ägarna av varumärket. De var ju inte bagare i grunden och jag tror även att tillverkningen kan ha legat nere ett tag men nu tar vi nya tag och vi märker klart och tydligt att Kisapepparkakan är något som Östgötarna tycker om och värnar om. I andra län är den visserligen uppskattad men inte på när lika känd.

Köket blev för litet

Sedan köket hemma hos Gulli och Henry Weidermark i Kisa blev för litet har Kisapepparkakans fabrik flyttat runt bland orterna i Östergötland. Från Kisa och Brokind till Normlösa och Vadstena och därefter åter tillbaka till Kisa. Trots många flyttar är Michael Landstorp glad och stolt över att Kisapepparkakorna är och förblir lokalt producerade. Numera är Kisapepparkakan både KRAV och Fairtrademärkt, något som han tror gynnar försäljningen i, framför allt, våra tre storstäder.

Klassiskt recept

– Receptet är även detsamma som det var när Fabrikör Nils Detterfelt bakade dem i Normlösa. Att vi bakar pepparkakorna på gammeldags vis innebär att vi gräddar dem på bakplåtar i vanliga ugnar istället för i stora automatiserade bandugnar. Med en bandugn stoppar man oftast ner degen på ena sidan och får ut färdiga pepparkakor på andra. Med vår gräddning blir Kisapepparkakorna precis så krispiga och goda som pepparkakor ska vara, menar Michael Landestorp som menar att julen är självklart något av en högsäsong när det kommer till pepparkakor. Tidigare så bakades det pepparkakor mera till de egna butikernas behov men Kisapepparkakan går ut stort och brett i dagligvaruhandeln landet runt. Det sägs att man blir snäll av att äta pepparkakor men äter man för många blir man rent av larvig. Det är en risk man får ta...