• Lena Micko till vänster om Magdalena Andersson går till SKL . Foto: Tommy Pettersson

En lång rockad påbörjad

Socialdemokratin grupperar om

Just nu pågår en så kallad lång rockad inom socialdemokratin i Linköping med tre ”pjäser” och tre positioner på brädet. Det hela började förra året eller kanske ännu tidigare med att Lena Micko anträdde marschen till att bli ordförande i det nationellt inflytelserika ”Sveriges Kommuner och Landsting”, SKL.
Imorgon blir Lena Micko vald till ordförande för SKL och då lämnar hon så småningom posten som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Linköping. Avtackning av Lena Micko sker i stadshuset den 16e april.

Lägga valberedningspussel

Vid SKL:s valkongress tisdagen 24e mars välj en ny ordförande och en ny styrelse för SKL under mandatperioden 2015-2019 och då behövs det följaktligen en ny kommunstyrelseordförande i Linköping.
Det har varit känt sedan en tid att Kristina Edlund har aviserat förändring i Arbetarkommunens styrelse genom att själv flytta fokus och kliva av ordförandeskapet i föreningen för att gå mot nya utmaningar.
Kommunfullmäktiges ordförande Helena Balthammar har nyligen föreslagits till ny ordförande för Socialdemokraterna i Linköpings Arbetarkommun och ersätter därmed nuvarande ordförande Kristina Edlund.

I majoritet

Vid socialdemokraternas årsmöte den 30e mars väljer partiet en ny ordförande och valberedningens förslag är alltså Helena Balthammar som idag är borgmästare i Linköpings kommun och även tillträdande ordförande för Mjärdevi Science park.
– Jag är jätteglad över det breda stöd jag fått av partiets medlemmar och valberedningen. Det känns spännande att få möjlighet att leda organisationen när vi ändrar fokus till att utveckla Linköping i majoritet. Jag ser det som ett viktigt uppdrag att fortsätta partiets förnyelsearbete för att bli ett parti nära människors vardag, säger Helena Balthammar i en kommentar.
Kristina Edlund avgår efter fyra år på den ordförandeposten. Det blev en period med mycket hårt arbete men också med stor glädje, stark gemenskap och ett gott slutresultat.
– Det har varit fantastiskt att ha haft möjligheten att leda arbetet med så många engagerade och kloka medlemmar runt omkring mig. Jag tror inte det undgått någon att Socialdemokraterna i Linköping drev en stark valrörelse och att vi tagit över makten med mycket energi att förändra och förbättra, säger Kristina Edlund.