• I badrummet kan Ellen och Jenny vara sig själva. Foto: Anna Ek
  • En blöt föreställning med många känslor. Foto: Anna Ek
  • Med riktiga vänner kan man sjunga falskt i duschslangar och bära stora pärlor. Foto: Anna Ek
  • Ellen och Jenny kan dela alla känslor. Foto: Anna Ek

En liten föreställning med stora känslor

Jenny och Ellen har låst in sig i badrummet. Det är där inne de kan vara sig själva. De kan dansa, sjunga, bråka och skrika på varandra.

Vi Är Nära är en föreställning om känslor och kärlek. Den sortens känslor som uppstår när man är riktigt, riktigt bra vänner. Jenny och Ellen låser in sig i badrummet och där inne får de vara precis som de är. De kan gråta ohämmat, skratta och sjunga falskt i duschslangarna. Vi Är Nära kan även läsas ut som VÄN.

Ett samarbete

Föreställningen är resultatet av ett samarbete mellan Potatopotato och Ung scen/öst och är en del av det riksomfattande projektet I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR. Tanken med föreställningen är att väcka tankar och undersöka hur det skulle vara om samhällets värdesyn ändrades. Den testar en värld där de traditionella manliga dragen, tillexempel hårdhet och makt inte har slagit rot. De undersöker en värld där tjejvärden är det enda vi känner till.

Föreställningen visar upp kritik mot de patriarkala strukturer där arbete går före långa samtal med goda vänner och familj

Ett enkelt budskap

Ett problem som feminismen ofta stöter på är okunskap och oförståelse. Det är något som kvinnorna bakom föreställningen kämpar emot.

– Tanken är att ta feminismen ett steg längre och göra det på ett sätt som mellanstadieelever förstår, säger Ellen Norlund, en av skådespelarna.

Att lägga fram sitt budskap på ett roligt och tydligt sätt och att interagera med publiken är något som de arbetar mycket med. Barnen får ventilera sina egna tankar och de får publiken, såväl barn som vuxna, att tänka till och se helheten i det de vill förmedla.

Vi har nära hade premiär på Östgötateatern i Norrköpinng den 28 februari i år och har premiär i Linköping den 9 april i år.