• Annika Jacobson och Annette Bolkovic har börjat sin nyföretagarvandring. Foto: Stefan Hedström
  • Annika Jacobson och Annette Bolkovic har börjat sin nyföretagarvandring. Foto: Stefan Hedström

En marknad som växer

Rot- och rutavdrag har ökat rejält i Sverige de senaste åren. Rotavdragen har funnits i en traditionellt manlig bransch och har därför undandragit sig besvärande debatt. Rut och hennes avdrag var kraftigt omdiskuterade när skattereformen startade, men idag verkar Pigdebatten klingat av och allt fler människor nyttjar Rutavdraget vilket i sin tur innebär att fler jobb skapas.

Rot- och rutavdrag görs för arbetskostnaden inte för material- och resekostnader. Skatteverket använder Husarbete som ett sammanfattande begrepp för rot- och rutarbeten.

Vågar starta eget

I kölvattnet av skatteavdragen har ett flertal småföretag startats runt om i landet. Ekonomin går upp och ned för både privatpersoner såväl som för den svenska staten och de som vågar ta språnget och starta eget måste visa både mod och energi för att lyckas.

Kompisarna Annika Jacobson och Annette Bolkovic har nyligen startat sitt företag och de är entusiastiska när vi möter dem.

– Vi håller just nu att räkna på två stora jobb inom rotsektorn och det skulle betyda jättemycket om vi kan få dessa uppdrag, säger Annette Bolkovic som tidigare jobbat inom finansbranschen i femton år. Att starta ett nytt företag stort steg för Anette och Annika.

– Jag har jobbat i butik i alla år men jag ville göra något nytt. Därför bildade vi ett aktiebolag och hoppade på det här med franchise i Alltjänst poolen, berättar Annika Jacobson som ägnat stor del an starttiden till att knyta skickliga hantverkare till sin pool.

Husarbete är ett utvidgat begrepp idag och det kan innehålla allt ifrån trädgårdsarbete, måleri till barnpassning. Annika  och Annette har en spännande tid framför sig och de vet om vilket slit väntar dem.

– Vi tror så starkt på vårt företag och vi ser att marknaden för Husarbeten ökar hela tiden, menar Annika Jacobson och Annette Bolkovic

 

Fakta:

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag, om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och som du bor i. Bostaden kan också vara en fritidsbostad, eller en bostad som du äger men som dina föräldrar bor i.

Du får däremot inte rotavdrag för att bygga ett helt nytt hus och inte heller för om- och tillbyggnad av nybyggda hus. Med nybyggt hus avses ett småhus som är befriat från fastighetsavgift, det vill säga de fem första åren.

Det arbete som du söker rutavdrag för, ska tillhöra hushållsarbetets kärnområde och utföras i en bostad som du bor i eller använder som fritidsbostad, eller som dina föräldrar bor i eller använder som fritidsbostad. Hushållsarbete som rengöring, underhåll och tvätt ger rätt till rutavdrag. Även barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete kan ge rätt till rutavdrag.