En mässa för hjälpmedel

Nu är det återigen dags för Hjälpmedelsmässa i Cloetta Center och ett 60-tal utställare kommer att finnas på plats den 15 och 16:e maj.

Mässor är populära att besöka. Den kanske mest angelägna och viktigaste är nog Hjälpmedelsmässan där man visar upp olika typer av hjälpmedel för den som har någon typ av handikapp. Det kan handla om stora saker som olika sorters liftar eller hissar men lika gärna om en fiffig burköppnare för dem som har dåligt med kraft i nyporna. Allt är dock lika välkommet och behövt.

Många utställare

– Det kommer att bli ett 60-tal utställare i Cloetta Center och de riktar sig först och främst till dem som jobbar inom vården eller är någon som använder hjälpmedel. Det finns även de som har ett allmänt intresse av just olika typer av hjälpmedel för dem som har någon typ av funktionsnedsättning, berättar Mikael Siwertzon som är pressansvarig för mässan.

– Det kommer dock inte att bara vara en mässa utan det kommer även att erbjudas olika typer av seminarier. De som håller i seminarierna är både utställare men även andra som har kunskap i ämnet. Just nu så är det nio olika seminariepunkter men den listan fylls på hela tiden och det kommer att tillkomma än fler intressanta föredragshållare. Det är jag helt säker på.

Öka medvetandet

Mässan är förvisso till för dem som är i behov av någon typ av hjälpmedel, stort som litet, för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Att medverka till detta är också en av uppgifterna för Hjälpmedelsmässan.

 – Det är nog ganska många som inte har så mycket kunskap om vad det innebär att ha någon typ av funktionsnedsättning. Men i takt med att vi blir äldre så behöver vi hjälpmedel som läsglasögon och jag tänker även på min gamla mor som har svårt att öppna en syltburk eller ett paket mjöl, men sedan finns det ju dem som kanske behöver hjälp i större utsträckning och med än mer utrymmeskrävande hjälpmedel.

Segway istället för rullstol

– Nu på mässan så visar vi upp en Segway som man ju står upp i. Ett bra alternativ för den som sitter i rullstol. För väl nere i stolen så blir man så mycket kortare och stöter på så många fler problem. Jag tror definitivt att en Segway kan vara ett alternativ till en rullstol, avslutar Mikael Siwertzon. Hjälpmedelsmässan brukar vara välbesökt och är ett bra tillfälle att ta del av en värld som man kanske inte vet så mycket om.

Jerry Prütz

jerry.prutz@linkopingsposten.se