En miljon till Plaskdammen

Frågan om den välkända plaskdammen i Johannelund har stötts och blötts, om uttrycket tillåts, under lång tid i Linköping. Nu tar samhällsbyggnadsnämnden ett beslut som innebär att den blir kvar och rustas upp.

Nu står antagligen glädjen högt i tak i den intresseförening som vill bevara och driva plaskdammen i Johannelund. En plaskdamm som funnits där sedan stadsdelen byggdes i slutet på 1950-talet.

Sista i sitt slag

– Det här är den sista anläggningen i sitt slag i Linköping så det är klart att det finns lite nostalgi i vårt beslut men jag tycker att det är viktig att bevara en sådan här anläggning, berättar samhällsbyggnadsnämndens ordförande, socialdemokraten Elias Aguirre, vid den pressträff som alltid föregår nämndens möten.

– När vi fick klart för oss att den förening som skött driften var intresserade av att fortsätta driva den även i framtiden så är det ett lätt beslut att nu skjuta till medel för att renovera och rusta upp den, menar Elias Aguirre. Plaskdammen har skador i konstruktionen, saknar reningsfunktion och även tätskiktet är dåligt.

Från 700 000 till en miljon

Att ordna detta och göra plaskdammen funktionsduglig igen är en kostnad på mellan 700 000 kronor och en miljon. Innan man kan plaska och bada i den omskrivna dammen behövs en kompletterande analys över vilken typ av reningsteknik som behövs och detta särskilt med tanke på att plaskdammen enbart används säsongsvis. Meningen är att alla åtgärder ska vara klara innan badsäsongen börjat.

– Det här är självklart ett väldigt roligt beslut att ta och att vi kan bevara plaskdammen i Johannelund, avslutar Elias Aguirre, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.