• Östgötabandet och konstnären Emilia Linderholm genomför en unik konsert nästa vecka. Från vänster ser vi Lasse Hedlund, Lars Sehlstedt, Olle Bohm, Emilia Linderholm, Pelle Anelid, Niklas Hakegård, Hans Åkesson och Christer Thurén. Foto: Dennis Petersson
  • Emilia Linderholm är operasångerskan som lämnade musiken för konstnärskapet, men nu har hon hittat tillbaka till sångglädjen. Foto: Dennis Petersson
  • Hon kommer att visa upp sin konst på Galleri Melefors från och med lördagen den 22 april.

En musikalisk konstresa på scen

Hon är operasångerskan som lämnade musiken och flyttade till Småland för att bli konstnär. Nu ställer Emilia Linderholm ut sina skapelser på Galleri Melefors, och i samband med detta anordnas en konsert, en musikalisk konstresa, tillsammans med Östgötabandet. En unik konstellation och ett unikt tillfälle.

Om en vecka, närmare bestämt den 19:e april, intar Emilia Linderholm Sagateatern tillsammans med Östgötabandet, bestående av Lasse Hedlund, Lars Sehlstedt, Christer Thurén, Hans Åkesson, Niklas Hakegård, Pelle Anelid och Olle Bohm. När vår tidning besökte Östgötamusikens lokaler i Linköping var repetitionerna i full gång. Tonerna från låten "The Summer Knows" strömmade genom lokalerna och konstellationen gav ett smakprov på vad som komma skall, nämligen en unik konsert med högklassiga förmågor.

– Jag har haft ett långt uppehåll från musiken, för mig handlade det för mycket om krav och prestation, det blev inte njutbart, men när jag träffade de här musikerna och fick börja sjunga igen så njöt jag. Det kändes så himla härligt, det här är en så friare form än vad jag är van vid, klassisk musik är väldigt strikt, berättar Emilia Linderholm.

Bytte bana

Med en känd vissångare som far och en mor som var konstnär hade hon med sig de kulturella uttrycken redan från början. Som 19-åring utbildade hon sig till operasångerska och efter examen fick hon jobb vid Malmö Operakör, innan hon genomförde en kort sejour i New York. Under hela resan fanns måleriet alltid där, fast vid sidan av, ända tills hon en dag bestämde sig för att byta bana, ge upp operakarriären och satsa på konsten.

– Det är väldigt mycket regler och struktur inom klassisk musik, vilket är bra, men jag trivdes inte i den miljön. Det var när jag anordnade en liten konstutställning, och slukades i det arbetet, som jag insåg att det var måleriet jag ville hålla på med. Min nuvarande sambo peppade mig till att våga då det var en jobbig resa att lämna operasången helt och hållet.

Galleri Melefors

År 2012 gick flyttlasset från Stockholm till Tolg i Småland, något som gjorde att hon träffade Linköpingsgalleristen Johan Melefors. Sedan dess har de hållit kontakten, anordnat utställningar och nu, i samband med den tredje utställningen i ordningen, genomförs ett samarbete med Östgötamusiken vilket resulterar i en konsert, vars intäkter går oavkortat till Blåsarsymfonikernas Vänförening och deras stipendiefond för unga musiker.

– Jag vill att besökarna ska gå därifrån med en lyckoboost, att de får kraft till att ringa det där tuffa samtalet eller ta tag i det där projektet som blev liggande. Att kunna stötta unga musiker är också en bonus, blåssektionen har annars svårt att få ungdomar att hitta dit, säger Emilia. 

– För oss är det oerhört stimulerande och givande att spela med olika artister. Det ska bli spännande att se hur hennes konst kombinerar sig med vår musik, avslutar blåsmusikern Hans Åkesson.