• Lovisa Fricot Norén tillträdde tjänsten som vd för Tekniska Verken Nät i Linköping och Tekniska Verken När i Katrineholm för ett år sedan. Foto: Fanny Miles
  • En energibransch i förändring. Lovisa Fricot Norén är med där och när det händer. Foto: Fanny Miles

En ny energibransch på ingång

I ett år har hon lett Tekniska verkens nät i Linköping och Katrineholm. Hon klev på vd-posten i september 2015. Lovisa Fricot Norén är på rätt plats. Det görs tydligt ganska så direkt.

Med engagemang och driv kombinerar hon sitt intresse för teknik, företagande och samhällsfrågor i sitt arbete med Tekniska Verken nät Linköping och Katrineholm.

Egentligen ska det inte behöva påpekas men Lovisa Fricot Norén är första kvinna att inneha en vd-post inom Tekniska verkenkoncernen. Dessutom är hon en ung vd, relativt sett.

– Visst har jag fått bevisa mig mer samtidigt så syns jag mer, säger Lovisa.

En hållbar framtid

Vi ses på Tekniska verkens huvudkontor på Brogatan. Majsolen glittrar och många har gått hem för dagen. Inom Tekniska Verken har hon arbetat sedan 2009, närmast som vice vd för Utsikt bredband. Då bidrog hon till att Linköping utmärktes till Nordens främsta bredbandskommun.

– Det byggs så det knakar i dag. Infrastrukturen utvecklas och det är också det jag gillar. Infrastrukturen är en grundläggande del för att samhället ska fungera. Det märks så tydligt när det inte rullar som det ska. I min roll ingår att titta på hur det ska fungera hållbart i framtiden, säger Lovisa.

Ville se äldre ut

Intresset för teknik kom tidigt. På universitetet valde hon civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi med internationell inriktning. Utbytesåret landade i Frankrike, där hon också träffade sin nuvarande man. Ledarrollen verkar komma till henne naturligt. Chef har hon verkat som på flera nivåer.

– När jag var yngre och hade en högre befattning försökte jag alltid se äldre ut. Jag trodde att det skulle ge mig pondus. Jag har slutat med det i dag, säger Lovisa och skrattar.

Kanske kommer det från teaterintresset där det är en del av jobbet att axla olika karaktärer.

– Teater är danande. Man provar på olika roller och får på så sätt olika perspektiv. Man lär sig snabbt att alla har sin egen logik och agerar utifrån den. Det har nog hjälpt mig i mitt ledarskap, säger hon.

Resultatinriktad och pratsam

På frågan om hur hon är som chef svarar hon direkt:

– Tydlig, energifull, resultatinriktad. Jag har en vilja och en drivkraft och är alltid engagerad i det jag jobbar med just nu och vill hitta det som spelar roll. Samtidigt fortsätter jag att vara engagerad i mina tidigare uppdrag, säger Lovisa på sin halländska dialekt, det av den som är kvar vill säga.

Född i Malmö, uppvuxen i Halmstad, tonårstiden i Örebro och numera bosatt i Linköping. Det bidrar såklart till att man skapar ett alldeles eget dialektlingo.

– Vi flyttade runt en del när jag var liten på grund av mina föräldrars jobb. 2004, när jag började studera, kom jag till Linköping. Jag trivs och känner mig hemma här. Linköping är en modig stad och att arbeta inom Tekniska Verken ger mig ett närmare samhällsperspektiv, säger Lovisa.

Samhällsengagemang

Hon återkommer ofta till samhället. Där är engagemanget starkt.

– Det är intressant att ta reda på vad vi kan påverka och hur vi kan påverka. Teknik till exempel, är en oerhört stor och viktig del av samhället. Den omvälver och omgiver oss. Inom energibranschen är såklart tekniken en stor och viktig del. Nu tittar vi på den förändrade branschen med förnybar energi, digitalisering, nya regleringar och så vidare – det finns enorma möjligheter, avslutar Lovisa självsäkert.

Fakta: Lovisa Fricot Norén

Ålder: 39 år

Familj: Man och två barn

Uppvuxen: Malmö, Halmstad och Örebro

Bor: Lambohov

Gör: VD Tekniska Verken Nät Linköping och Tekniska Verken Nät Katrineholm

Fritid: Fokus på familjen, gillar att konsumera teater och dans, resa och pyssla i trädgården

Otippat: "Har spelat amatörteater med Fares Fares i Örebro"