• The Sounds spelar i Norrköping. Foto: Universal

En ofrivillig förebild

Maja Ivarsson är sångerska i The Sounds som är ett av våra mest internationellt kända popband. Den åttonde november kan du se dem på Flygeln i Norrköping.

– Hej, det är Maja, säger rösten i andra änden på telefonlinjen. Det är Maja Ivarsson som ringer upp från New York eller om det var Berlin, om det nu inte var Stockholm. Undertecknad har inte riktigt klart för sig var hon befinner sig och det har knappt intervjuobjektet heller. Det råder nämligen hektiska tider i The Sounds-land då en ny platta ska ligga klar för nedladdning och på skivdiskarna inom kort. ”Weekend” heter albumet och när du läser detta har du säkert redan hört singeln ”Shake, shake, shake” och nu ger de sig dessutom ut på de svenska vägarna igen.

Folkär och ärlig

– Vi har ju tidigare inte spelat så mycket här hemma utan varit något av doldisar för den svenska publiken men i somras gjorde vi en del stadsfester och festivaler vilket jag tycker är väldigt roligt. Annars har vi spelat mycket i USA men även i Europa, säger Maja som gått ifrån att ha blivit sedd som en kaxig rockbrud till att bli, nästintill, folkkär via sitt medverkande i ”Så mycket bättre” och ”Sommar”. I båda programmen har hon varit både självutlämnade och frispråkig vilket gjort henne till en förebild för, främst, unga tjejer.

Berättade om övergrepp i ”Sommar”

– Det har aldrig varit min mening att bli en förebild för någon utan jag ville bara berätta om vad jag har varit utsatt för och varit med om, både vad det gäller tråkiga händelser och sådant som varit betydligt roligare. Men om min historia kan hjälpa någon så blir jag självklart glad, menar sångerskan som får mail eller brev från unga flickor så gott som dagligen där de berättar om hur mycket det betytt för dem att hon har berättat om bland annat övergrepp.