• Sverker Linge, passionerad kantor och eldsjäl. Foto: Stefan Hedström

En orgel med anor

Den 27:e augusti invigdes den nyrestaurerade orgeln från Lillkyrka i Vadstena slottskyrka. Men historien börjar inte där, utan den går tillbaka ända till 1736.

Orgeln byggdes av organisten och amatörorgelbyggaren Carl Kindberg från Skeda. Tio år sedan byggdes den om av orgelbyggaren Jonas Wistenius i Linköping som då gav den en ny väderlåda för fem stämmor, varav fyra i orgelmetall. 1864 såldes den till Lillkyrka där den var i bruk fram till 1924.

Dr Einar Erici - ett orginal

En viktig del in lillorgelns historia är den excentriske medicinaren och orgelkännaren, Dr Einar Erici. Hans dröm var att återigen väcka liv i orgeln och ställa den i Lillkyrka där den hör hemma. 1965 gick Erici ur tiden och testamenterade en stor summa pengar som skulle gå till ett framtida restaurerande.

Kantor i 41 år

Sven Olov Linge, kantor i 41 år, pensionerad 1993, kom till Rystad 1972 och hörde genast talas om den mytomspunna orgeln. Även han blev hänförd av dess historia och klang, så pass att han tog vid där Erici slutade. I brist på renoveringspengar magasinerades dock den gamla orgeln 1975.

– 1995 tog jag hem den i en Statoil-vagn till Törnevalla där den återigen fick ligga i träda tills den 2006 togs till Östergötlnads museum och en orgelgrupp tillsattes för att skaffa fram gåvomedel för att kunna restaurera den. Bland annat att fick vi stora summor pengar av Gustav VI Adolfs stipendiefond, Pro Suecia Foundation och självklart Ericis pengar, berättar Sven Olov Linge. 2013 startades restaureringen.

Orgeln blev klar

Det svåra kom sedan; var skulle den placeras? Det gick inte med Lillkyrka på grund av att där redan fanns en annan orgel, inte heller i Domkyrkan eller Slotts- och Domkyrkomuseet. Det hela slutade med att det blev Vadstena Slottskyrka, där invigningen ägde rum den 27:e augusti 2013. Landshövding Elisabeth Nilsson och Biskop Emeritus Martin Lind var på plats och vid orgeln briljerade organisten Marie-Louise Beckman. Tillställningen var fullsatt.

– Jag har varit delaktig i 40 år av orgelns historia, så det är en enorm lättnad att den äntligen är hel och på plats. Det så härligt att höra barockorgelns klang, avslutar Linge.