• Kolla där Lemmy, snart är vi i Linköping säger bandets spexare och gitarrist Phil Campbell till Lemmy. Mikkey Dee tittar på. Foto: Pressbild
  • Mikkey Dee, Lemmy, Phil Campbell. I vinter gästar de Cloetta Center. Foto: Pressbild

En rocklegend kommer till stan

Många är kallade. Få är utvalda och mest utvald är snart 68-årige Ian ”Lemmy” Kilmister och hans band Motörhead.

Redan vid starten 1975 så visade Motörhead var skåpet skulle stå. Hård, punkig och högljudd rock 'n' roll var deras signum då och är det nu. Den 12 december landar Lemmy och hans Motörhead i Linköping vilket blir bandets enda spelning i Sverige i år. Senare i samma månad fyller frontman 68 år på själva julafton men har ingen tanke på att slå av på takten. Visserligen har han haft lite problem med hälsan den senaste tiden och även opererats för hjärtproblem vilket sedan föranledde att bandet valde att ställa in sommarens turné utom den tyska festivalen Wacken Open Air. Där skulle bandet ha skulle spelat ett helt set men tvingades gå av i förtid. Något som ledde till en rad spekulationer om rocklegendens död.

En pigg rockgubbe

– Det är oerhört roligt att kunna presentera en spelning med ett så klassikt band som Motörhead, och i Linköping till på köpet, säger Rickard ”Sejka” Ardermark på arrangerande Live Nation som samtidigt lugnar ner alla som varit orolig för Lemmy, eller Ian Fraiser Kilmister, som han är döpt till, och hans vacklande hälsa.

– Lemmy har nu vilat ut och är åter redo att ge sig ut på vägarna. Själv hälsar legenden sina Linköpingsfans med sin typiska jargong och följande ord:

- We'll be back and ready to kick everybody's ass.

Svensk i bandet

Motörheads sättning har varierat genom åren men sedan 1992 har den varit stabil då svensken Mikkey Dee, eller Micael Kiriakos Delaoglou som det står i passet, tog plats på trumpallen. Han fick även bandet att börja repetera och i ärlighetens namn så har väl Motörhead aldrig låtit bättre än nu.

Saxon på köpet

 Med i Cloetta Center är även nästan lika mytomspunna Saxon från England. Ett band som fanns med redan på 70-talet och när Iron Maiden startade. De blev aldrig lika stora men har en stor och lojal fanskara. Öppnar kvällen gör tyska Skew Siskin. Men när klockan är slagen och Lemmy säger de klassiska öppningsorden ”We are Motörhead, we play rock n roll” då vet man att det kommer att bli en kväll man sent kommer att glömma.