• Arash Sharafadin plockade med sig sina egna erfarenheter in i arbetet som ungdomssamordnare inom Linköpings kommun.
  • Hojen har funnits med i ett år och har kommit att bli ett stort intresse.
  • Att arbeta förebyggande med ungdomar är mer än ett jobb för Arash, det är ett sätt att påverka.

En röst för ungdomen

Med avstamp i sina tidigare erfarenheter från en ungdomskriminalitet har Arash Sharafadin idag hittat ett konstruktivt sätt att hjälpa ungdomar som söker en väg in i vuxenheten. Idag arbetar han som ungdomssamordnare inom Linköpings kommun där han hjälper ungdomar att bryta sig loss från kriminalitet och destruktivitet.

Arash själv kom in på fel spår som 18-åring men har idag, 12 år senare, lämnat den världen bakom sig.

  – Jag tror att jag sökte bekräftelse och en vilja att bli sedd. Det fanns både hat och ilska inom mig som jag inte visste vart jag skulle rikta. Det brukar börja så. Idag använder jag de erfarenheter jag fick från gatan för att visa ungdomar att det finns andra och bättre alternativ än en kriminell livsstil, säger Arash. Han är ödmjuk i sin framtoning samtidigt som de ordval han gör är sakliga och uppriktiga. Det finns ingen prestige bakom hans yrke, det poängterar han återkommande.

  – Jag tror inte att jag är hela lösningen men däremot så upplever jag att jag i min yrkesroll fyller ett tomrum. Det finns många ungdomar i Linköping som mår dåligt men samtidigt pågår ett gediget och nära samarbete med myndigheter och instanser för att hinna fånga upp de som behöver och som söker hjälp, säger han.

Ner på djupet

Leendet finns nära tillhands hos Arash och det finns en genuin värme hos mannen som gillar att åka motorcykel och som helst tar sitt kaffe svart. Han verkar nå ut till många av de ungdomar han möter. Representerar tillit, tilltro och trygghet hos en vuxenvärld som inte alltid blir betrodd av ungdomen.

– Det river upp mycket känslor när jag möter unga som är i samma sits som jag själv var i för några år sedan. Jag måste bearbeta mig själv dagligen. Men det är bra, jag tror att det är lätt för mig att sätta ord på ungdomarnas känslor. Jag ser de som individer med individuella behov och inte som kriminella. För att hjälpa så måste arbetet utgå från att arbeta med orsaken till ett handlande istället för att enbart straffa handlandet i sig, påpekar Arash. Han vill själv kalla det för skräddarsydda möjligheter.

– Vi måste utgå från vem individen bakom handlandet är. För vissa är det ett stort steg bara att ta sig till skolan medan det för andra är viktigt att skapa en konstruktiv fritid. Filmgrupper, musikgrupper med mera är bara lite av allt arbete som görs. Föräldrarna spelar även de en stor roll och vi försöker att bygga en god relation till föräldrarna, säger han.

En av många

Arash betonar att han bara är en del av en hel kedja av eldsjälar vars engagemang verkligen kan bidra till förändring.

– Linköpings kommun ligger i själva verket i framkant vad gäller att arbeta med förebyggande insatser mot kriminalitet. De som arbetar är oerhört jordnära och lyhörda och det finns enormt goda krafter hos så många människor. Om vi arbetar som vi gör idag så tror jag att vi kan rädda väldigt många, säger han övertygande.

Politiken väntar

Det har varit mycket nu. Många medier som drar i honom och trots att han egentligen har semester så har han svårt att släppa arbetet.

– Jag försöker vara lite ledig men har jourtelefonen på hela tiden ändå. Det blir så, säger han utan omsvep. Han delar den tid han har mellan sambo, barnen, motorcykeln och så arbetet såklart. Han har landat i sig själv och vill fortsätta att utvecklas.

– Det finns ett intresse hos mig att ta ytterligare ett kliv och ge mig in i politiken. Jag vill påverka på en bredare nivå men först måste jag läsa på om politik, säger han och skrattar hjärtligt. Det är inget fel på ambitionen. Därute väntar ju framtiden.

 

Faktaruta Arash Sharafadin

Ålder: 30 år

Uppvuxen: Motala

Bor: Linköping

Familj: Sambo och barn

Gör: Ungdomssamordnare inom Linköpings kommun

 

Citat: ”Det river upp mycket känslor när jag möter ungdomar som är i samma sits som jag själv har varit i”

 

Med anledning av Arash Sharfadins tragiska bortgång publicerar vi följande kondoleanstext:
 
Ungdomssamordnare Arash Sharfadin har omkommit i en motorcykelolycka. Arash arbetade med att hjälpa ungdomar att komma bort från
kriminalitet och droger. Han hade lätt för att skapa kontakter och blev ett ansikte utåt mot ungdomar för kommunen.

- Det som har hänt är en förfärlig tragedi för hans familj, men också för oss som jobbade nära honom. Arash ingav hopp om en bättre värld. Det är en enorm förlust, säger Linköpings borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt i en kommentar.

Arash Sharfadin blev 30 år och efterlämnar fru och barn.

Ett kondoleansbord finns på Medborgarkontoret i Skäggetorp.  ABF i Centrumhuset håller öppet för alla som vill ha stöd och hjälp.