• Sissi Stahli vid miniversionen av Trudy. Foto: Fanny Miles

En skulpturpark i byn

Sissi Stahlis trädgård

Konstnären Sissi Stahli fyller sin trädgård med sina verk av frodiga kvinnor, som hon själv kallar dem. Mitt i Björsäter arbetar och bor konstnären som lämnade Holland för Sverige och kärleken.
I 20 år har hon verkat i Sverige och det har blivit en del med åren.

– När jag kom till Sverige hade jag inget jobb så jag fick ägna all min tid åt mitt intresse för skulpterande. Det är jag glad för. Om jag skulle bli erbjuden ett heltidsjobb i dag skulle jag faktiskt tacka nej, även om jag inte har råd med det, säger Sissi Stahli med ett hjärtligt skratt. I dag är hennes vardagsrum fullt av medlemmar ur 1,6 miljonersklubben som tillsammans gör ett besök hos konstnären. 

Besök i trädgården

Utanför vräker regnet ner men det hindrar ingen av besökarna från att begrunda skulpturerna ute i trädgården. Färgglatt och uppmuntrande, minst sagt. På en piedestal står en minivariant av Trudy, ett av Sissi Stahlis mest kända verk.

– Jag blev tillfrågad att göra en skulptur åt Åtvidabergs kommun. Resultatet blev Trudy. Jag trodde att folk skulle bli provocerade av henne men jag har bara fått höra positiva ord om henne. Det verkar som om att hon gör människor glada, säger Sissi Stahli. Trudy står på ett brofundament vid riksväg 35, på väg in i Åtvidaberg söderifrån. Hon är precis på väg att hoppa ner i plurret i sin färgglada bikini och blommiga badmössa.

– Jag gillar kvinnokroppen och jag inspireras väldigt mycket av gravida kvinnor. Själv älskade jag att vara gravid. Många känner igen sig i skulpturerna och det är viktigt tycker jag. Det intressanta är att de allra flesta ser sig själva i de kvinnor jag gjort utan att avbilda en modell. Däremot, de skulpturer jag gjort med en modell som grund, så känner nästan ingen igen sig. Det säger väl en del om hur man ser på sig själv, säger hon.

Scenografi

Majoriteten av skulpturerna är tillverkade i stengodslera men här och där plockar hon även in trädetaljer. Skulpturerna är väl hemmastadda bland grönskan. De smälter in med omgivningen och blir självklara ting i trädgården. Inget förvånar men definitivt inspirerar.