En stad i staden

Nu sätter bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 ordentligt avtryck i Linköping genom att alla kranar och grävskopor  befolkar området mellan universitetet och resten av kommunen.

När man åker förbi byggområdet från Lambohovshållet ser alla byggkranar ut som en flock betande giraffer på savannen i Serengeti. Det är alltid positivt med byggkranar i flock eftersom det vittnar om tillväxt och framtidsoptimism.

Dålig start

Utan den optimismen och en jämn tillväxt i befolkning och näringsliv skulle förmodligen inte Linköpings kommun kunnat hålla upp den jämna och höga takt man håller i bostadsbyggandet. Det skulle förmodligen inte ha blivit någon Bomässa heller. 

En bomässa är ju det ultimata provet där man kan visa upp vilken attraktivitet en stad kan erbjuda och då inte enbart i forma av modern arkitektur utan också i form av  sociala förutsättningar.

Bygga hållbart

Bo- och samhällsexpot/Vallastaden kantades från början av sju sorger och åtta bedrövelser. Först togs det en sväng över Folkungavallen som tänkbar plats för bomässan. Sedan blev det partipolitiska diskussioner om ekonomi och organisation.

Därefter uttryckte många i byggbranschen att tomterna, tegarna, var ointressanta för bostadsexploatering. När de flesta trodde att hela projektet skulle läggas ned tog kommunpolitikerna mod till sig och satsade ännu mer.

Plötsligt vänder allt

Idag när vi nästan har ett facit i handen kan vi se att kritiken behövdes men också att ingen utanför den innersta kretsen kunde ana att det skulle bli så bra som det håller på att bli.

Hela 40 aktörer har byggt 1000 bostäder och dessutom på rekordtid. Bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 kommer den 2-24 september att kunna ta emot mängder av besökare från jordens alla hörn. Man kommer att kunna beskåda en stadsdel som under lång tid är något för Linköpingsborna att vara stolta över.